Visionsfonden – Viljor tar form (Del 3)

Vi har kommit en bit in i mars månad och nu händer det spännande saker nästan dagligen i projekten från Visionsfondens höstomgång. Uppdelat på tre inlägg berättar vi nu hur viljor börjar ta konkret form, vad som är på gång i projekten och visar dig var du kan följa dem närmre. Klicka på projektens namn för att komma direkt till deras respektive hemsidor och facebooksidor.

Helsingborg – Bee-bäst i Sverige

beebest

Jobbar för att få företag, institutioner och organisationer att engagera sig i stadens biologiska (!) mångfald genom att ta emot bikupor på sin fastighet. Utbildningar, workshops och information om varför bin är viktiga för såväl naturen som stadsmiljön ingår också i konceptet.  Så varför är bina så viktiga då? Så här skriver man på projektets nylanserade hemsida:

”Alla känner till att bin producerar honung men få vet att deras största och viktigaste betydelse för oss är att de pollinerar 75% av alla växter. Utan bin blir det väldigt tomt i frukt- och grönsaksdisken. Förutom de grödor vi äter så pollinerar bin även växter som är viktiga för vattenrening, markbindning och koldioxidneutralisering. För att inte tala om alla blommor som är så vackra att titta på. Bin är alltså viktiga för din egen hälsa och bidrar starkt till en levande och hållbar stadsutveckling.”

OpenLab @ CreativeLab

OpenLab på Mindpark är ett så kallat makerspace – En fri yta för skapande, innovation och uppfinningsanda. Varje tisdag mellan klockan 16-20 på Mindpark är ytan öppen för alla som vill delta eller bara är nyfikna. Så här skriver man på sin hemsida:

”OpenLab är samlingsnamnet för att alla som vill kan använda ”labbet”. Det inkluderar alla verktyg vi har, utrustning och 3D printern. Hit kommer personer eller teams som arbetar på egna projekt. Det kan vara allt från att arbeta med hårdvara, att göra en hemsida eller att sy lampskärmar. Det handlar om dig och vad du vill göra. En slags hobby-verkstsad, men i sällskap av andra som vill skapa saker.

openlab

Projekt som görs i OpenLab för tillfället är bland annat:

  • Fjärrstyrning av lampor hemma med hjälp av Andruino
  • Utveckling av företagsdatabas för Øresund Startups
  • Ljussystem för Märklinbana styrd enligt verkliga ljusmönster.

Goodreel.se – Manifesto

Ska starta ”Sveriges första filmbassad” – för en rörligare bild av Helsingborg. Petra, som är en av projektledarna berättar om nuläget:

– Med workshops tre lördagar under våren coachar vi ett drygt tiotal deltagare till att göra korta filmer om en sida av Helsingborg de gillar, för att på så vis bli filmbassadörer för staden.

Den första workshopen hade till syfte att inspirera deltagarna och ge nya infallsvinklar till innehåll och utförande. Då berättade vi om Goodreels syfte och visade exempel på kortfilmer med olika uppbyggnad, idéer och stil. Vi gjorde flera gruppövningar för att deltagarna skulle lära känna varandra, samarbeta och få inspiration och nya idéer.

Nyfikna på fortsättningen? Det är jag också.

***

Vill du veta mer om Visionsfonden? På helsingborg.se/visionsfonden hittar du all information du behöver. På samma plats finns också ansökan för dig som har en egen nyskapande projektidé som utvecklar Helsingborg. Ansökan till Visionsfonden är alltid öppen.

Visionsfonden – Viljor tar form (Del 1)

Visionsfonden – Viljor tar form (Del 2)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *