Uppdraget i #pixlapiren fick Åse att önska sig en tidsmaskin

Det här är Åse Persson. Scenograf som jobbat och levt både med och utan pengar. Men inget har stoppat hennes driv och ständiga kreativitet.

Scenograf Åse Persson. foto Cecilia Lundgren.

Scenograf Åse Persson. foto Cecilia Lundgren.

Projekten som hon varit engagerad i här i Helsingborg har varit varierande. Näringslivseventet Hbgtalks, folkkulturfestivalen Europeade och nu senast #pixlapiren för att nämna några. Och just #pixlapiren fick Åse att önska sig en tidsmaskin.

– Jag önskar jag vore 18 år och bodde i Helsingborg. Tänk vilken möjlighet att som ung få lov att vara med och skapa aktiviteter sida vid sida med andra på en mötesplats som denna. Helt fantastisk möjlighet som staden erbjuder människorna i Helsingborg att delta i. Men det bygger på engagemang, för om inte helsingborgarna gör något blir det inget. Det här är något som vi gör tillsammans. I just det här projektet har jag varit delaktig i att ta fram en utställning för att berätta om områdets historia och framtid. Jag ser ju redan vilket driv här finns bland de jag mött här vid Oslopiren.

Åse tycker det är viktigt att #pixlapiren har en tydlig vision, som uppmuntrar till engagemang.

– Jag tror det är viktigt med mötesplatser där vi kan göra saker tillsammans. Jag vill att människorna ska förstå att detta är ett ställe vi kan besöka många gånger. Det är ett jättehäftigt initiativ och jag hoppas människor i alla åldrar tar sig hit.

Innehållet i de pixlar som finns på piren idag har fyllts med bland annat stadsodling, skatebana och inte minst utställningen som Åse utvecklat tillsammans med Jessica Engvall, kommunikatör från Helsingborgs stad.

– Det är viktigt vem jag möter på andra sidan, hen måste tro på mig. Det är viktigt i min tankeprocess och att också få prata igenom det, för jag kan inte skissa. Jag berättar tydligt hur jag tänker, eftersom våra hjärnor inte tänker likadant. Verbala presentationer är viktiga för mig. Gör man en 3D-skiss då har man det man har, vilket begränsar, säger Åse.

I ett stort magasin på Österlen flödar hennes kreativitet med både färg, form och rörelser.

– Jag lever mitt jobb! Vad jag än gör så snappar jag upp saker.

Åse recenserar själv sitt jobb med utställningen på #pixlapiren så här:

– Färgupplevelsen blev mycket bättre än jag hade tänkt mig framförallt när solen skiner. Det är också en härlig enkelhet i det. 1400 träpinnar i olika färger kräver sin tid, men mitt fokus i detta har varit just tid och det är väl så man gör sitt jobb väl.

Åse är en person som ser möjligheter i princip alla utmaningar hon ställs inför.

– När jag arbetade för Loreál i Paris byggde vi om ett annex med isskulpturer för Sverige. Projektet pågick i 1,5 år! Vi gjorde skogsbacke, bäck och liljekonvalj. Och så fanns det till beskådning under 2 timmar sen hade det uppfyllt sin roll och togs bort. Känns konstigt när något man arbetat med under långt tid försvinner så snabbt. Men det är roligt med variation i projekten. #pixlapiren uppfattar jag ju som ett projekt som utvecklas över tiden och som är väldigt spännande att följa, avslutar Åse.

Vill du veta mer om #pixlapiren?
Besök http://hplus.helsingborg.se/hplus/projekt/pixla-piren/

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *