”Ugglorna symboliserar resande”

Konstnären Stine Hvid från Köpenhamn har tillbringat en vecka i en lift på Traktörsgatan på Högaborg. Resultatet är en väggmålning som speglar stämningen i området och symboliserar resande. Text och foto: Katia Boberg Text och foto: Katia Boberg

Väggmålningen är ett projekt som initierats av Kulturhotellet och bekostats av Helsingborgshem. Stine Hvid har gjort flera väggmålningar tidigare, bland annat i sin hemstad Köpenhamn. När hon fick uppdraget att måla på Traktörsgatan tänkte hon mycket på vilken slags område målningen kommer placeras i.

– Här bor det människor från hela världen och det ska synas i målningen. Ugglorna för tankarna till resande, historier och äventyr. Det är dessutom ett roligt motiv för barn att titta på, de kan prata om fåglarna och var de kommer ifrån, säger hon.

Stine började med att dela in hela väggen i rutor och skissa upp motivet. När det gäller så här stora målningar är det lätt att det blir fel om man inte mäter ordentligt. Totalt tog målningen en vecka att färdigställa.

– Det har kommit folk förbi här varje dag och tittat. De säger att det blir fint och de flesta verkar gilla motivet. Det är kul att höra eftersom det är de som bor här som ska titta på målningen, säger Stine Hvid.

Vädret har verkligen varit på Stines sida under veckan. Hade det regnat hade det inte gått att genomföra projektet. Nu har hon blivit klar i tid och dessutom fått en solbränna.

Vad är det bästa med att måla här?

– Att alla kan titta på det man gör, det är tillgängligt för alla. Och att jag får feedback direkt, folk ler när de ser målningen. Det är en härlig känsla.

 • Lena Östholm-Munkberg

  Underbart!
  För mej är detta levande kultur där vi delar med oss av till många, inte bara vissa grupper.
  Denna form av kultur förenar och skapar ytterligare möjligheter för integration.

  Den gör oss glada inte bara på sommaren utan året runt.

  Jag blir nyfiken:
  Var kommer nästa målning bli och vad kommer den att förställa??
  Vi har många husgavlar som behöver piggas upp och många bostadsområden som behöver förgyllas!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *