Tusenkonstnären Axel bjuder in dig till kulturen

Axel utanför Kulturhotellet på Söder i Helsingborg

Dörren står öppen mot Södergatan. Axel Swanstein, en av initiativtagarna till Helsingborgs nya kulturnav Kulturhotellet, hälsar välkommen. Här träffas olika kreatörer, och vem som helst kan slinka in och få sig en gratis dos kultur, och en kopp kaffe.

Om man ska sätta en etikett på Axel Swanstein så är det nog orädd.

– Jag vill testa nya grejer, gärna sådant som jag inte kan. Så har det alltid varit, berättar Axel som säger att han inte har någon titel och understryker att han inte vill ha någon.

Och här har vi mannen med ett minst sagt brokigt förflutet. Senast syntes Axel som konceptutvecklare och producent på Helsingborgs stadsteater. Tidigare har han bland annat jobbat som konsult i organisationsfrågor på modeveckor i Ukraina och Serbien, startat en espressobar samt importerat och sålt både siden och skateboards.

Under en längre period hade Axel upptäckt en brist i Helsingborg. Staden saknade en mötesplats där fria kreatörer kunde visa upp sina verk. Axel tog självklart tag i problemet.

Jag vill skapa Helsingborgs första fria kulturinstitution, säger Axel. Helsingborg är en klassisk stad med fina kulturinstitutioner: Dunkers, Stadsteatern och Konserthuset. Men det behövs en plats där vi kan visa upp gräsrotsgrejer och göra kulturen tillgänglig för alla. Det är stor skillnad mellan de olika kulturutövarna och de är geografiskt spridda över hela kommunen. Det finns också många kulturföreningar som behöver få synas. RumEtt på Dunkers är en mötesplats men den är bara till för dem som inte har fyll 25.

Tillsammans med två andra kreativa entreprenörer i mediabranschen, Jac Dupont och Peter Eriksson, togs initiativet till projektet Kulturhotellet.

Gränslös verksamhet

Steg ett i projektet var att hitta en lokal som skulle passa olika kulturaktiviteter. Inte bara bildkonst utan även musik, film, foto, design och det skrivna ordet.

– Vi ville skapa en öppen utställningshall, ateljéplatser och ett kontorshotell. Tack vare pengar från Visionsfonden kunde vi hyra Guldfynds gamla lokal med stora fönster utåt gatan. Det ska vara lätt att se verksamheten, och det ska inte finnas några trösklar – varken fysiskt eller mentalt. Vår idé är att hålla det riktigt enkelt.

Valet av Söder var ingen slump. Stadsdelen utvecklas snabbt och här finns en spännande mix av människor.

– Vi vill hålla öppet för folk från området, säger Axel. Alla som passerar kan kika in, ett gäng 18-åringar, 55-åringen rakt över gatan eller vår trogna stammis Janne.

Tanken är också att locka människor som aldrig rör sig på Söder. Det positiva gensvaret kom redan vid invigningen då 350 personer i alla åldrar och från helt skilda bakgrunder besökte Kulturhotellet.

Vad är kultur?

Kreatörerna fyller själva innehållet på Kulturhotellet.

– Var går gränsen för kultur? frågar Axel. Den gränsen vill inte vi sätta. Vi håller en till två nya utställningar varje månad med unga konstnärer, erkänd kreatörer eller föreningar. Vi får två till fem förfrågningar om dagen. Allt från författare till större utställningar. Konstskolan Munka hade sin examensutsällning hos oss och Pecha Kucha, som är föreläsningar i snabbformat, har flyttat in. Dokumentärfilmsklubben Doc Lounge Live ska även ha visningar i lokalen.

Nu kan Kulturhotellet även stoltsera med en världsartist. Pianisten Per Tengstrand kommer med sin flygel (!) för att spela fem konserter.

Safari på Söder

Kulturhotellet klev ut på stan med projektet Safari på Söder. Företagsgruppen Midroc sponsrade elva konstnärers tavlor som sattes upp olika ställen i stadsdelen. Den som hittade ett konstverken fick ta det med sig hem.

– Vi ville hitta ett helt nytt och roligt sätt att få folk att upptäcka Söder. Det var både familjer med barnvagn och tonårsgäng på cykel som letade. Och vi kunde bidra med konst till de som inte har råd att köpa en tavla. Nu planerar vi en ny safari med upp till 100 konstnärer. Det finns många sätt att använda kultur på.

Hyr en tavla

Tanken är att kulturhotellet ska leva vidare som en kreativ knutpunkt för företagande.

– Vi vill möjliggöra för alla kreatörer att visa upp vad de gör så att de kan livnära sig på sin konst eller musik. Det kan bli ett incitament för lokala kreatörer att stanna kvar i Helsingborg. Vi är dessutom i full gång med vår ”agentur” med 50 konstnärer som hyr ut sin konst till företag. Vi har redan ett samarbete med Helsingborgshem som tar in konstnärer för att utsmycka boenden och dekorera passager etcetera.

***

Kulturhotellet finns på Facebook och men även på kulturhotellet.nu där evenemang och tjänster finns presenterade

Södergatan 24. Öppet måndag till lördag.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *