Tillsammans är vi starka

Stadsdelsmammor från Planteringen går arm i arm

”Menar man allvar med begreppet ”den gemensamma staden” så måste man börja med människorna”. Så säger Malin Grahn Marksell, stadsdelsutvecklare i Helsingborgs stad, i tidningen Vår Stad – en tidning om Helsingborgs stads årsbokslut som skickas ut årligen till alla hushåll i kommunen. Här kan du läsa om Malin och Stadsdelsmammorna på Planteringen. 

I stadsdelen Planteringen i södra Helsingborg finns lokalen ”Lilla Stugan” som är en mötesplats för kvinnor. Här träffar vi fyra av områdets ”stadsdelsmammor” – Nawal Bakrawi, Houda Tamerjei, Mona Hussein Ali och Carina Johansson – i sällskap med Malin Grahn Marksell som är stadsdelsutvecklare och initiativtagare till projektet.

Gruppen utstrålar värme och vänskap. Det skrattas mycket. Malin berättar hur det hela började. – Förra hösten berättade en kollega om konceptet med stadsdelsmammor och hur det har drivits med stor framgång i Danmark. Där finns stadsdelsmammor på 40 olika platser. När vi fick möjlighet att testa så fanns det ingen tvekan. Att hitta deltagare till projektet var lätt. – Vi gav ett erbjudande om att vara med och skapa någonting tillsammans och det var det många som ville, säger Malin. Tolv kvinnor utbildades och av dem är nästan alla kvar. Det finns också ett antal ”hang-arounds”, kvinnor som inte är utbildade, men står i kö till nästa kurs som sker i höst. I utbildningen ingick ett besök hos de danska kollegorna. – Det var roligt och spännande. Att se vad det kunde bli av det hela var jätteviktigt, säger Nawal.

Men vad är det då stadsdelsmammorna gör? Houda förklarar: – Vi gör många olika saker. Vi finns ute på gårdarna så att man kan komma och prata med oss om man behöver hjälp eller stöd. Vi har tystnadsplikt så att folk ska ha förtroende för oss. – Det är många som kommer fram när vi är ute. Särskilt nyanlända, säger Nawal. Tillsammans kan vi många språk och därför kan vi hjälpa till att reda ut konflikter som uppstår när folk inte förstår varandra.

I utbildningen har gruppen lärt sig om brandsäkerhet, första hjälpen och annat matnyttigt. Syftet är att skapa kontaktytor mellan stadsdelsmammorna och olika kommunala verksamheter. – Vi hjälper till att förklara vilka regler som finns, som närvaro i skolan och att man måste ha ett läkarintyg om man stannar hemma för sjukdom, berättar Carina. En viktig orsak till projektets framgång är att stödet förmedlas av kvinnor som själva bor i området och inte av någon representant för kommunen, menar Malin. – Det är frivilligt att vara stadsdelsmamma. De här kvinnorna hjälper till för att de vill det, för att de bryr sig. Det finns ett stort hjärta i deras engagemang.

Mammorna i Planteringen har gett eko långt utanför den egna stadsdelen. Verksamheten finns nu också på Drottninghög och fler stadsdelar är nyfikna. Även andra kommuner har hört av sig. – Menar man allvar med begreppet ”den gemensamma staden” så måste man börja med människorna. Göra saker tillsammans och utgå från kraften som uppstår i mötet mellan människor, säger Malin. Nawal håller med. – Det finns mycket kärlek i gruppen. Vi hjälper och stöttar varandra. – Tillsammans är vi starka, sammanfattar Mona och alla stadsdelsmammorna nickar. Det är bara att instämma.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *