Stöd från Helsingborgs lärcentrum hjälpte Abbas till läkarstudier

Abbas Ali Derwish hade ingen gymnasieutbildning och trodde det var kört med studier för hans del. Ända tills han kom till Helsingborgs lärcentrum. Där fick han hjälp med matten och med att förbereda sig inför högskoleprovet. I dag går han andra terminen på läkarprogrammet i Göteborg.

Abbas Ali Derwish besöker inte lika ofta Helsingborgs lärcentrum sedan han började på läkarprogrammet i Göteborg. Men i dag hälsar han på och får en pratstund med Ann-Louise Alenius i receptionen. Foto: David Lundin.

Abbas Ali Derwish besöker inte lika ofta Helsingborgs lärcentrum sedan han började på läkarprogrammet i Göteborg. Men i dag hälsar han på och får en pratstund med Ann-Louise Alenius i receptionen. Foto: David Lundin.

– Hej Abbas! Vad roligt att se dig. Du har inte varit här på länge.
Abbas Ali Derwish hälsar glatt på Ann-Louise Alenius i receptionen. De har pratat en hel del med varandra de senaste åren då Helsingborgs lärcentrum på arbetsmarknadsförvaltningen varit något av Abbas andra hem.
Några andra från personalen kommer fram och hälsar och vill veta hur han har det nuförtiden.
– Jag älskar lärcentrum. Här är fantastiskt! Jag har nästan bott här och går gärna hit fortfarande, berättar Abbas Ali Derwish.

Han lotsar oss vant genom de öppna lokalerna där studerande sitter och pluggar vid olika bord eller får handledning av lärare. Vi hittar ett litet studierum och Abbas berättar om sin långa väg till studier och en ny framtid i Sverige.
2003 kom han med sin familj från Irak till Sverige. Då var han sjutton år.
– Jag läste sfi och fortsatte med svenska som andra språk. Sedan sökte jag jobb. Det blev aldrig av att gå gymnasiet och vi visste inte att man kunde studera som vuxen i Sverige. Den möjligheten finns inte i Irak.

Abbas Ali Derwish är tacksam över det stöd han fått från Helsingborgs lärcentrum för att komma vidare med sina studier. Foto: David Lundin.

Ville vidare

Efter att ha jobbat som bland annat lagerarbetare i några år kände Abbas Ali Derwish ändå att han ville vidare. Kanske utbilda sig till rörmokare.
Han läste in gymnasiekompetens i svenska och engelska på Komvux Kärnan, stadens skola för vuxenutbildning, och fortsatte sedan med naturkunskap.
– Läraren motiverade mig att läsa mer och väckte ett intresse hos mig att fortsätta med teoretiska studier för att få grundläggande behörighet till högskolan. Nu ville jag bli sjuksköterska.

Men Abbas drog sig för matematikkurserna.
– Jag tyckte det var svårt, för jag har aldrig varit förtjust i matte. Jag blev rekommenderad att gå till Helsingborgs lärcentrum för att få studiehandledning.
Där fick han stöd som hjälpte honom att klara matematikkurserna och högskoleprovet.

Lugn och ro på Lärcentrum

– Lärcentrum är fantastiskt och har betytt oerhört mycket för mig. Du får jättebra hjälp och det är lugn och ro. Här finns också datorer och alltid någon att fråga. Alla som jobbar här är så vänliga och trevliga, berömmer Abbas Ali Derwish.
Han har också gått på lärcentrums temaeftermiddag om att förbereda sig inför högskoleprovet. En populär föreläsning som återkommer varje år och även hålls i höst, den 18 oktober.
– Det är en mycket bra föreläsning med många konkreta tips. Du får ju inte använda miniräknare på högskoleprovet, så det gäller att förstå hur frågorna är uppbyggda och använda tiden väl.

Kom in på betygen

Abbas skrev högskoleprovet men det var på betygen han slutligen kom in på läkarprogrammet i Göteborg i januari i år. Dessförinnan studerade han en termin på tandläkarutbildningen i Malmö, men kände inte att yrket skulle passa honom.
Nu tågpendlar han de flesta vardagar till läkarstudierna i Göteborg för att kunna komma hem till sin familj på kvällarna. Abbas har tre barn som är sex, fyra och tre år gamla och han är dessutom ensamstående förälder. Det blir många tidiga morgnar och sena kvällar.
För att Abbas ska klara studierna får han mycket hjälp av sina föräldrar och syskon.
– Vi är en stor familj. Jag har nio syskon och vi är vana att hjälpa varandra i familjen. Det är vår tradition, förklarar han.

Du verkar ha en oerhört stark motivation. Vad är det som driver dig?
– Jag har alltid kämpat. Min pappa är byggnadsingenjör och har alltid varit en förebild. Jag vill också vara en bra förebild för mina egna barn. Om du bara har viljan kan du bli vad som helst i Sverige. Du betalar ingenting för skolan och du kan ta studiemedel. Jag är jätteglad att Sverige tagit emot oss och gett oss så många möjligheter.
Men det gäller också att våga utmana sig själv, framhåller han.
– Vet du inte vad du ska bli? Pröva något. Det är bättre än att aldrig försöka.

Vuxenutbildning i Helsingborg

Helsingborgs lärcentrum finns på Järnvägsgatan 35 i Helsingborg och är en del av arbetsmarknadsförvaltningen i Helsingborgs stad. Läs mer här om hur du kan studera på olika nivåer och med olika mål. Du hittar också information om vad du kan studera, hur du ansöker och vilket stöd du kan få.
Läs mer här om Helsingborgs lärcentrums temaeftermiddagar kring studier och framtidsval.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *