Stadsdirektör Palle Lundberg – Om Sokrates, ungdomar och ett attraktivt Helsingborg

Palle Lundberg 3

”Våra dagars ungdom älskar lyx. Den uppträder ohövligt, föraktar auktoriteter, har ingen respekt för äldre människor och pratar när den borde arbeta. De unga reser sig inte längre upp när äldre personer kommer in i ett rum. De säger emot sina föräldrar, skryter på bjudningar, glufsar i sig efterrätten vid matbordet, lägger benen i kors och tyranniserar sina lärare.”

Känns det igen? Då ska du veta att dessa ord uttalades av den grekiske filosofen Sokrates ca 400 f kr. Varje vuxengeneration verkar ha sin utmaning med de unga. Det är bra att påminna dig om när du hör diskussionen om att våra unga är lata, utan ambitioner och inte tar de jobb som erbjuds. Att de ”curlats” genom livet.

Tuff utmaning att vara ung
Jag menar att dagens unga faktiskt sliter. Skolan är något helt annat än när jag gick i skolan. Konkurrensen är tuffare. Och sociala medier gör framgångar och misslyckanden publika på ett sätt som aldrig förr. Lägg också till en ungdomskultur med såväl det goda och kreativa, som droger och kriminalitet.

Sociala begåvningar
Samtidigt har vi kanske aldrig haft så frimodiga, utåtriktade och socialt begåvade unga med så många möjligheter att resa, både fysiskt och digitalt. Sällan har väl barn och unga blivit så lyssnade på. Visst finns det mer att göra, men jag menar att det skett en revolution; barns och ungas röster hörs och tas på allvar på ett helt annat sätt än när jag var ung.

Från pojke till vuxen
Hemma hos mig har vi två sjuttonåringar som älskar att diskutera, testa sina värderingar och åsikter. Jag gillar verkligen dessa samtal! Jag känner igen mig: sjutton år med kroppen full av testosteron och huvudet fullt av funderingar över livet. Jag, som 54-åring, har lovat mig själv att vara lugn och saklig när ungdomarna där hemma testar sina åsikter som mest. Det är en utmaning.

Vuxna som bollplank
Min erfarenhet – efter att i många år arbetat med ungdomar både som lärare och idrottsledare – är att barn och ungdomar behöver något att mäta sig med. Något att ta spjärn mot. Det är så de blir vuxna. De växer genom kärleksfullt motstånd, genom att få pröva och få testa gränser. Det är därför föräldrar är viktiga. Det är därför läraren, fritidsledaren, fotbollstränaren är central. Inte som ännu en kompis utan som någon som står för något annat, något vuxet. Det är den rollen vi vuxna måste orka ta.

Kommuner tappar unga vuxna
Fyra av fem kommuner har färre 30-åringar 2013 än vad de hade 18-åringar 2001. Det visar att många unga väljer att lämna sin kommun. När de unga lämnar försvinner också befolkningsunderlaget, vilket i sin tur påverkar utbudet i kommunen. När allt färre går ut och fikar, äter och handlar kläder överlever inte den typen av tjänster. Det är tjänster som gör en plats attraktiv, i synnerhet för yngre människor.

Men de ungas flykt påverkar också arbetsmarknaden. Få företag vill etablera sig på en plats där arbetsmarknaden inte förnyas och där ny kunskap är en bristvara. Följden blir att arbetstillfällen minskar med risk för ökad arbetslöshet. Spiralen går kort sagt åt fel håll.

Vinnarna då?
Var har de då tagit vägen, de unga mellan 18 och 30?  Jo, de drar till stan. Klart är att det är en fördel att ha ett universitet eller en högskola i kommunen, eller i närheten. Ett ännu tydligare mönster är att dessa kommuner har hög befolkningstäthet. Ju fler människor på en begränsad yta, desto fler caféer, restauranger och andra typer av upplevelser finns det. Och detta är den springande punkten. Städer drar ifrån för de erbjuder en livsstil som mindre platser inte kan konkurrera med.

Helsingborg är attraktivt
Helsingborg är dock en av de städer i Sverige där antalet 30-åringar har ökat – och jag är inte förvånad. Jag hör nämligen ofta människor säga att Helsingborg är en rolig plats att vara på. Här finns olika typer av människor, kunskaper och upplevelser. Platser som är öppna och toleranta, där människor får lov att vara som de är, är också attraktiva. Helsingborg är en sådan plats. En plats som erbjuder en mångfald av jobb, utbildningar, affärer, caféer, konst, arkitektur, kultur, idrott, natur och mycket mer. Helsingborg är verkligen staden för människor som vill något.

Studenternas stad
Helsingborgs universitet har mycket stor betydelse för stadens dragningskraft. Målet är att dagens närmare 5 000 studenter på Campus inom några år ska vara 10 000. Södercity har stora förutsättningar att bli ”studenternas stadsdel”. Två viktiga steg på vägen är att vi nu bygger om GA Församlingshem till ett nytt kårhus och att staden häromdagen gav bygglov till 268 nya studentbostäder.

Jag vill såklart att mina pojkar ska ge sig ut och upptäcka andra platser i världen. Men jag hoppas lika mycket att de en dag återvänder till Helsingborg – för att de känner att det är en häftig stad där de kan förverkliga sig själv och sina drömmar.

Palle Lundberg

PS. Jag blir glad om du kommenterar, lämnar synpunkter eller framför egna idéer och tankar. Välkommen!

palle.lundberg(a)helsingborg.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *