Skodesignern Rebecca valde Helsingborg

Hennes skor är inspirerade av natur och nordisk historia. Och det var för att komma närmare naturen som Rebecca Björnsdotter flyttade hit ner från Stockholm, ett beslut som hon hittills inte ångrat en enda gång. – Jag kommer aldrig att flytta härifrån, säger hon.

Text och foto: Katia Boberg

Text och foto: Katia Boberg

Rebecca Björnsdotter är född och uppvuxen utanför Stockholm. På gymnasiet pluggade hon mode, och det var där intresset för skor föddes.

– Jag hade designat en klänning och hittade inga skor som passade till, så då bestämde jag mig för att göra skorna själv. Jag läste på om skotillverkning och frågade runt bland skomakare om olika tekniker.

Skointresset utvecklades och Rebecca fick praktik på Björn Borg i Varberg, där hon fick ut flera av sina egna modeller i produktion. Efter gymnasiet sökte hon och kom in på den anrika skolan Cordwainers at London College of Fashion. Där lärde hon sig mycket om hantverk och material, och hittade sin egen stil. Med färger inspirerade av skog, klippor och hav och detaljer som renpäls och tenntråd får Rebecca Björnsdotters skor en nordisk touch. Inspirationen hämtar hon i naturen, till exempel på Kullahalvön. Och för två år sedan lämnade hon Stockholm och flyttade till Helsingborg.

– Min pappa och styvmamma flyttade till Skåne för 13 år sen och sen dess har jag besökt dem om somrarna. Jag längtade efter lugnet, i Stockholm är det så mycket fokus på jobb och karriär, säger hon.

Varför valde du Helsingborg?

– Det är en liten stad men här finns allt. Det bästa är kontrasterna i området, till exempel mellan den vilda naturen och storstaden Köpenhamn som ligger inte alls långt bort.

Rebecca Björnsdotter är fortfarande ny som designer, men hennes skor har visats på modeveckan i London och uppmärksammats av moderedaktörer och inköpare. Skorna tillverkas i en italiensk fabrik som inriktat sig på exklusiva skinnskor.

rebeccaskor

– Jag är väldigt petig med detaljerna så jag åker ofta ner till fabriken. Det är väldigt roligt att bara sitta och knåpa med skorna, säger Rebecca.

Nu jobbar hon med lanseringen av sin första kollektion och till hösten kommer hon att ha fast showroom på PR-byrån Spring-London i Mayfair i London. Därefter kommer hon bredda kollektionen med bland annat fler låga modeller. Det blir en del resor i jobbet, men Rebecca Björnsdotter tycker inte att det är något problem att bo långt ifrån Stockholm.

– Det går att nå ut oavsett var man befinner sig geografiskt. Skor skickar jag fram och tillbaka med posten, det är jättesmidigt. Man ska ha en trygg hemmaplan tycker jag.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *