Skejtarna intar #pixlapiren

Fredrik, Daniel och Karim är i full gång med att planera sin pixel längst ut på Oslopiren. I pixeln ska de skapa en skejtyta och mötesplats för skejtare från hela Helsingborg.

Fredrik, Daniel och Karim på #pixlapiren. Text och foto Charlotte Hedlöf.

– Jag började inte skejta förrän i 40 årsåldern när min son började åka, men Daniel har åkt hela livet. Jag brinner för det här, det är kul att se andra åka och utvecklas när man själv åker och vet hur svårt det är. Så därför blev jag en av initiativtagarna till den här ytan, säger Fredrik.

På #pixlapiren kan alla helsingborgare låna en pixel för att genomföra ett projekt eller testa en idé. Fredrik, Daniel och Karim är några av de första på plats och de använder sin pixel för att skapa en ny plats för skejtare. Utebudet för en skejtare i Helsingborg är inte så stort. Det finns Jutan på Gåsebäcken, men där är inte fokus på just skatebord.
– Precis som att man kan spela olika sporter i en idrottshall så kan man köra både skateboard, kickboard och BMX på Jutan – men det fungerar inte så bra att göra det samtidigt. Vi åker på olika sätt och behöver därför olika platser, säger Fredrik och detta väckte tankarna på en skateyta med full frihet.

– Men det är ingen skatepark. Det är en yta för skejtning som aldrig egentligen kommer att bli färdig, den är i ständig utveckling. Vi är initiativtagare, men har man en idé är det bara att komma till oss så utvecklar vi och bygger skateytan tillsammans. Ju fler desto bättre, säger Daniel.

De sökte pengar från Visionsfonden för att skapa en plats för skejtare och genom #pixlapiren fick de även en yta att åka på. Pengarna ska de använda för att köpa verktyg och till att transportera exempelvis betonggrisar till platsen för att skapa en bra skejtbana.

Foto Charlotte Hedlöf.

Skejtytan på #pixlapiren ersätter inte Jutan, det är ett komplement. Att det finns möjlighet att skejta både inomhus och utomhus tror de kan locka besökare även utanför Helsingborg. Intresset för skejting har gått upp och ner sedan starten på 70-talet, men sporten har aldrig varit så stor som nu. Det märks inte alltid i Helsingborg, men runt om i världen så satsar man mycket på sporten och pratar även om att göra den till en OS-gren.
– Helsingborg är ju en fotbollsstad, men det måste finnas flera alternativ. Skejting är enkelt på det sättet att man kan åka det när man vill. Det är många föräldrar som vi kommer i kontakt med som är glada för att deras barn vill åka skateboard. Ofta är det är barn och ungdomar som inte är intresserade av någon annan sport och som nu hittar sin fysiska aktivitet, säger Daniel.

Skejting är en ganska unik sport, det finns väldigt mycket gemenskap och en trevlig stämning. En 10-åring kan åka tillsammans med en 30-åring och ibland kan till och med 10-åringen vara bättre på ett visst trick.
– Ingen skrattar om man misslyckas och alla applåderar om man fixar ett trick för första gången. För man vet ju själv hur svårt det är, säger Fredrik.

I sommar satsar Fredrik, Daniel och Karim på att ha en prova-på-kurs för nybörjare och bjuder in ensamkommande flyktingbarn till pixeln på Oslopiren så att de får möjlighet att testa att skejta.
– Annars är det bara att ta med sin bräda och komma hit, avslutar Daniel.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *