Shabana hoppade – utan fallskärm

Shabana tar emot pris på Hbg Talks

Shabana Thamhaksa blev Årets unga entreprenör under näringslivsdagen Hbg Talks 2015. Det valet måste ha varit lätt. Shabana är en otroligt driven tjej som har modet att kasta sig rakt ut, utan några som helst garantier på att lyckas. Nu driver hon och familjen den populära restaurangen Mommees´s.

Shabanas positiva personlighet smittar av sig. Här är en tjej som bara ser möjligheter. För vem, förutom hon, skulle komma på idé att kliva i en blomsteraffär och fråga om de vill sälja lokalen?

– Jag gick förbi blomsteraffären på Södra Storgatan massor av gånger och tyckte att läget var perfekt, säger Shabana. Och man kan inte vänta på att något ska hända, så jag tog chansen, gick in och frågade om de ville sälja. Jag visste då inte riktigt vad jag skulle ha lokalen till, men innerst inne ville jag öppna en restaurang.

Friskt vågat

Våghalsigt? Ja. Riskabelt? Ja, det också. Efter två månader hade Shabana både övertygat blomsteraffärens ägare och husets bostadsrättsförening om att lokalen skulle passa som restaurang och dessutom lyckats förhandla sig till några hyresfria månader. En intensiv tid med administrativt arbete, bland annat för byggnadslov, började. Först efter ett halvår berättade Shabana för sin familj, som blev som blev helt chockad.

Den 13 november 2014, ett år efter att Shabana fått lokalen, öppnade Mommee´s lunchrestaurang med sitt sydostasiatiska kök. Här serveras hemlagad mat: laotisk, pakistansk, thailändsk, men även vietnamesisk mat eftersom mamman i familjen älskar den.

– Det går mycket bättre än väntat, berättar Shabana.

Familj med passion för mat

Det finns ytterligare en nyckelperson i den här framgångssagan. Det är Shabanas mamma Sivali. Det är hon som är mästaren i köket och trollar fram rätter. Hon har också erfarenhet av att driva restaurang. Men berättelsen börjar egentligen i Laos. Därifrån kom mamma Sivali som flykting med sex barn, barnens fyra kusiner och en moster till Sverige 1989. Sivali hade en dröm om att öppna en restaurang, det gjorde hon 2001 i Knutpunkten.

– Mamma var kock och jag och mina systrar Dalavan och Sunitta och min bror Khamkun hjälpte till på helger och efter skolan. Jag har jobbat sedan15 års ålder. Efter skolan gick jag direkt till restaurangen innan jag gick hem och gjorde läxor. 2010 flyttade Dalavan till Stockholm, Khamkun började studera och sedan började jag plugga till inköpare i Växjö. När bara mamma och Sunitta fanns kvar kunde de inte klara restaurangen så den såldes. Mamma var jätteledsen. Men vi systrar var glada, det var ju så mycket slit. Jag sa att jag aldrig skulle jobba på restaurang mer.

Det var när Shabana fick praktik i Shanghai genom skolan som det hände.

– Asiater älskar att äta och det fanns massor av god mat i Kina. Min passion till mat återuppväcktes. Jag fick idén att jag skulle öppna en liten restaurang hemma. Men jag ville inte jobba för någon annan utan vara min egen chef. Så när jag kom hem till Helsingborg för två år sedan gick jag till Företagsdagarna på Arenan av nyfikenhet. Där träffade jag Rickard på Forza of Sweden. Det var för Rickard jag först berättade om lokalen och han sa: ”Just do it!”. Jag gjorde det som kändes rätt från hjärtat. Min hobby är mat och det finns ingen annat jag hellre vill syssla med.

Sydostasiens bästa på menyn

Menyn är en salig blandning eftersom mamma Sivali är från Laos, pappa från Pakistan och mammas mormor från Thailand.

– Vi har inte haft någon marknadsföring. Vi har bara öppnat och lagat mat. Vi drivs av detta allihop och mamma är jätteglad, säger Shabana med ett härligt leende.

Tidigt på morgonen lagar Sivali maten tillsammans med Sunitta i det lilla köket. Dalavan, som sa upp sig och flyttade från Stockholm, sköter ekonomin och inköp. Shabana gör allt förutom att laga mat. Allt från att städa, diska och servera till att göra dressingar, sallader, koka ris och packa take away.

– Jag brinner för det jag gör och tror på konceptet. Vi i familjen har planer för Mommee´s. Min plan är att göra Mommee´s till det bästa som finns. Det är min baby som jag har skapat från grunden.

Mommee´s sticker ut från andra asiatiska restauranger för att familjen har valt att servera den mat de tycker om att äta hemma, mat som mamma Sivali lagar med omsorg.

Rätterna innehåller klibbigt ris som äts med händerna, precis som i Laos.

http://mommees.se 

  • Richard vill att Helsingborg ska bli bäst på ungt entreprenörskap | Helsingborg 2035

    […] HÄR kan du läsa mer om Shabana Thamhaksa som startade restaurangen Mommee´s efter att ha deltagit… […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *