Så blir lekplatserna om barnen får bestämma

I våras fick barnen tycka till om Helsingborgs stads lekplatser. Resultatet används nu när staden renoverar och bygger nya lekplatser.

Bode Blomkvist, två år, mamma Sofia och lillebror Otis, sex veckor, trivs på lekplatsen Ryktborsten i Laröd.
Bild: David Lundin.

Helsingborgs stad frågade 200 barn på fyra olika lekplatser vilka lekar de tycker är roligast.

– Det blev väldigt tydligt vad barnen ville göra. Gunga, klättra och ”inte nudda mark”-lek toppade listan, berättar Johanna Elgström, landskapsarkitekt och ansvarig för Helsingborgs stads lekplatser. Det var intressant att få höra barnen berätta och att barnen tyckte samma sak som forskningen visat, att barn vill röra på sig.

Metoden fungerade så bra att Helsingborgs stad nu planerar att varje år fråga barn på olika lekplatser i kommunen om råd.

På lekplatsen Ryktborsten i Laröd leker Bode Blomkvist, snart två år, med de större förskolebarnen.

Barnens åsikter används när Helsingborgs stads renoverar lekplatser och bygger nya. Det färskaste exemplet är lekplatsen i Slottshagen, där det blir gott om gungor enligt barnens önskemål. Det blir en hörna med gungor för de allra minsta och två hörn av lekplatsen med gungor för de lite större barnen.

– Slottshagen är vår största lekplats. Vi valde ett medeltida tema, eftersom det är här de äldsta delarna av Helsingborg funnits, säger Johanna.

Utöver att gunga kan du klättra upp i ett Kärnan-torn i miniatyr, rida på en jätteråtta eller springa runt på en ringmur.

Utrustningen ska lagas innan den går helt sönder

Furutorpsplatsen är favoritlekplatsen för 6-åriga Bo Kosovic Hansson från Malmö.

Furutorpsplatsen är favoritlekplatsen för 6-åriga Bo Kosovic Hansson från Malmö.

Varje år lägger Helsingborgs stad cirka 5 miljoner på att upprusta lekplatser. Det har varit mycket att lappa och laga. När lekutrustning gått helt sönder, har kommunen tagit bort den och beställt in ny. Då kan det uppfattas lite tomt på lekplatsen.

– Det är ofta minst sex veckors leveranstid på lekutrustning, berättar Johanna Elgström.

Hon tar nu fram en strategi för utvecklingen och upprustningen av lekplatserna.

– Tanken är att lekutrustningen inte ska behöva gå sönder utan att vi hinner rusta upp den innan dess. En annan del av strategin är att vi renoverar under vinterhalvåret, så att lekplatserna är färdiga till sommaren när flest barn vill ut och leka, säger hon.

Fakta om Helsingborgs lekplatser

Dahlia Hariri, 13 månader, trivs på lekplatsen på Furutorpsplatsen. – Vi har varit runt på flera lekplatser och den här är fortfarande den som passa oss bäst. Här är mycket ytor att springa runt på, säger mamma Diana Hariri.

Det finns cirka 200 lekplatser i Helsingborgs stad.

Varje år lägger staden cirka 5 miljoner på att upprusta lekplatser. Den dagliga tillsynen av lekplatserna är inte inräknad.

Upprustningen av lekplatsen i Slottshagen kostar cirka 6 miljoner kronor. Du kan läsa mer om stadens lekplatser här.

Du kan se många av lekplatserna på en karta här.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *