Räddad frukt minskar matsvinnet

Har du funderat på vad som händer med de där äpplena som brukar ligga ensamma kvar i arbetsplatsens fruktkorg mot slutet av veckan? Tidigare kanske de blev till biogas, men numera går det att köpa must och marmelad på kvarlämnade äpplen. Nystartade företaget Rescued Fruits tillverkar sina produkter av frukt som annars skulle ha kasserats.

Mickaela Gustafsson Svensson mosar frukt till marmelad. Text och bild: Katia Boberg

Det är tisdag och hade året varit 1988 hade det sannolikt luktat fisk i köket på Kemiras huvudkontor på Industrivägen. Men numera doftar det äpple, kanel, päron och ingefära i det gamla personalköket. Mickaela Gustafsson Svensson står och mosar frukt i en jättegryta samtidigt som hon konstaterar att hon behöver ett verktyg med längre skaft. Burkar med päronmarmelad och flaskor med äppelmust står prydligt staplade i väntan på att bli levererade till återförsäljarna.
– Just nu har vi så många återförsäljare som vi klarar av att leverera till. Men snart flyttar vi till större lokaler och då kommer vi kunna tillverka större volymer, säger Cecilia Larsson som driver företaget Rescued Fruits.

Cecilia Larsson med företagets senaste produkt, äppelmusten Rescued.

Cecilia Larsson med företagets senaste produkt, äppelmusten Rescued.

Hon berättar att embryot till Rescued Fruits föddes för ett par år sedan under ett av Mindparks idéforum, när Samuel West som forskar i organisationspsykologi kastade ur sig tanken på att ta tillvara kasserad frukt. Karsten Deppert som driver e-handelsparken snappade upp idén och var med när konceptet testades i några olika konstellationer. När Cecilia Larsson fick frågan om hon ville ta över 2013 hade hon nyss sagt upp sig från sitt jobb som produktchef på ett måleriföretag för att prova något nytt. Då fanns det bara några testburkar marmelad klara.
– Vi började med att lansera en crowdfunding-kampanj för att komma i gång. Då låg själva tillverkningen på ett externt företag för att vi skulle hinna sälja in produkten. Jag valde mellan att bli bra på att göra marmelad och att bli bra på att kommunicera själva idén, säger hon.

Sabine Gustafsson sköljer och skär upp frukten.

Lanseringen tog fart och i början av förra sommaren flyttade företaget in på Kemira och började producera själva. Cecilia Larsson hade aldrig lagat marmelad förut, utan var tvungen att lära sig allt om tillverkningsprocessen från grunden, med hjälp av google.
– Ibland stod jag här helt ensam på Kemiras gamla huvudkontor och kokade marmelad till långt in på natten, säger hon.

En stor del av all frukt som kommer in i Sverige tar vägen via Helsingborg. Matsvinn är ett problem, och särskilt vanligt är det att just frukt slängs. I dag får Rescued Fruits mycket av sin frukt från Fruktbudet i Norden som levererar fruktkorgar till arbetsplatser. När korgarna hämtas från arbetsplatserna tas frukten som ligger kvar om hand och hämtas av Rescued Fruits.
– Leverantörerna tjänar på det eftersom vi tar hand om deras ”avfall” som de annars skulle vara tvungna att göra sig av med själva. Och frukten vi får är jättefin, den är mogen och söt.

Är det inte svårt att producera när ni aldrig vet exakt vad ni får?
– När alla andra producenter frågar marknaden vad de vill ha och sedan tillverkar exakt det, gör vi tvärtom. Vi har en råvarustyrd produktion och jobbar med det vi får. Jag tror att om vi ska lösa problemen med matsvinn och resursslöseri måste vi gå tillbaka till hur matproduktionen fungerade förr. Man tar det som finns också förlänger man hållbarheten genom att konservera.

I dag går försäljningen riktigt bra och Rescued Fruits har ibland svårt att möta efterfrågan. I dag är Sabine Gustafsson inne för att hjälpa till med produktionen och Mickaela Gustafsson Svensson har blivit anställd efter att ha kommit in via stadens lärlingsprogram. Truls Christenson jobbar med återförsäljarna. Och nu börjar flytten till nya lokaler på Mogatan vid NSR, där Rescued Fruits kommer att kunna öka produktionen.
– Jag tror att människor har fått upp ögonen för det här med matsvinn, resurser och råvaror. Det är det perspektivet som är det viktigaste för oss, säger Cecilia Larsson.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *