Passionen för mode driver henne att lyckas

Helsingborgaren Caroline Kummelstedt drev två företag redan på gymnasiet. Idag är hon 26 år gammal och säljer sitt eget klädmärke via ett showroom i Milano. Märket som bär hennes namn blir alltmer etablerat världen över.

Text: Katia Boberg
Foto: Anna Daki

Just nu befinner sig Caroline Kummelstedt i Portugal, där hennes kläder tillverkas. Tidigare bodde hon några år i Paris, där hon börjar bli ett välkänt namn på modescenen. Sedan årsskiftet samarbetar Caroline med ett showroom i Milano, som har ett trettiotal större märken.

– Det har verkligen inneburit ett lyft för företaget. Vi har fått massor av nya återförsäljare och nu finns vi i Hong Kong, Kina, Japan, USA och Kanada bland annat.

Men vägen dit har varit krokig. Caroline gick på gymnasiet Procivitas i Helsingborg, och där tog hon sina första steg som entreprenör. Efter gymnasiet blev hon antagen till Handelshögskolan i Stockholm, ett erbjudande som hon tackade nej till för att istället resa till Cooköarna, starta ett café och skriva en bok om just entreprenörskap.

– På Cooköarna hade jag mycket tid för reflektion och jag kände att jag hade hamnat på fel bana, ekonomi och plugg var inte riktigt det jag brann för. När jag fick Anders Walls entreprenörsstipendium 2010 valde jag att plugga mode i Florens i två månader istället, säger Caroline Kummelstedt.

Samtidigt sökte hon ändå in till några Ivy League-skolor och när hon kom hem efter en nätverksresa hittade hon två mejl i inkorgen. Ett av dem var ett antagningsbesked från anrika Brown University och det andra var från två killar som skulle öppna modebutik i Helsingborg.

– Trots att jag inte hade något klädmärke lyckades jag sälja in mitt märke hos dem baserat på skisser som jag gjorde på några dagar. När jag fick de här två mejlen insåg jag hur starkt mitt intresse för mode var. Och trots att Jag hade kämpat för att komma in på Brown University så visste jag direkt att jag inte skulle åka till Brown University. Sedan dess har det bara rullat på.

Flyttlasset gick vidare till Milano där Caroline påbörjade en tre år lång modeutbildning. Där fick hon direkt höra att man absolut inte skulle starta ett eget märke och att designers fick vara glada om de kunde hanka sig fram i den stentuffa modebranschen. Caroline hoppade av efter bara ett år.

– Trots den negativa mentaliteten gav det mig ett perspektiv och en insikt om hur viktigt det är att paketera sin design på ett bra sätt. Givetvis är talang och passion viktigt men företagandet är en viktig bit i uppbyggnaden av ett eget märke, säger hon.

Hur är det att driva sitt eget märke?

– Jag har försökt att skapa min egen värld inom modebranschen. För mig är det viktigt att inte acceptera strukturer utan istället våga gå min egen väg och hitta möjligheter. Givetvis tar det tid men det är viktigt att vara stark och tänka långsiktigt. Om inte folk vill ha det man gör så kommer man till en punkt där man själv väljer att gå vidare men innan man väljer att gå vidare tycker jag inte att man ska sälja sig billigt och lyssna alltför mycket på vad andra säger åt en att göra.

Idag har Caroline sin bas i Portugal men hon reser mycket: till Italien, Frankrike och givetvis till Sverige och Helsingborg om somrarna. Hon menar att hon har mycket att tacka staden för, särskilt Procivitas där hon gick på gymnasiet.
– Om man pratar entreprenörskap i skolan är det fler människor som ser eget företagande som en möjlighet. Den kunskapen fick jag väldigt tidigt på Procivitas. Jag kände att jag blev belönad för att våga tänka själv vilket fick mig att inse att jag inte behövde gå i andras fotspår för att lyckas.

Hur har uppväxten i Helsingborg påverkat dig?

– Här finns stora möjligheter när det kommer till entreprenörskap, och ett stort fokus på företagande. Det är ett klimat som man växer mycket i som person. Det har hjälpt mig i min approach till modebranschen.

Vad tror du att det beror på att du har lyckats?

– Jag har knappt fattat vad som har hänt. Det är en tuff bransch och den kan svänga över en natt. Jag har ju satsat helhjärtat och istället för att ha kvar en fot i Sverige har jag fokuserat på att vara här och gett allt. Sen har jag gjort massor av research, vilka tyger som fungerar till mina plagg, vilken kvalitet vi ska ha, vilka detaljer som funkar. Sen har jag helt enkelt haft rätt timing.

Vad vill du ge för tips till andra unga som har en dröm?

– Mitt enda tips är att man måste ha en genuin passion för det man gör. Jag har hållit på en massa andra projekt men det här är det enda jag hållit fast vid. Vet man att man verkligen vill så måste man kämpa och inte ge upp.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *