Palle Lundberg om Otålighet, utmaningar och katter som jagar

Nyligen besökte jag Senior Sport School på Idrottens Hus.  Det var full koncentration och glada skratt. En grupp 60+-are var mitt uppe i ett qigong-pass. Här får du pröva allt från zumba till matlagning. Syftet är att främja ett gott och hälsosamt åldrande. Liselotte och Gisela är två engagerade medarbetare på Fritid Helsingborg som leder grupperna.

Palle-800x553

Nya möten
Efter passet kom två äldre gentlemän fram till mig med orden: ”Det här är det bästa kommunen någonsin har gjort. Vi har båda nyligen förlorat våra fruar, men här har vi lärt känna varandra. Nu har vi bestämt oss för att tillsammans förverkliga en dröm vi båda länge har haft; nämligen ge oss ut på en äventyrsresa till Sydamerika”.

Inspirerande! Kommunal verksamhet när den är som bäst.

På väg
Mitt hoppande ben avslöjar mig ibland. Jag är en otålig person. Att fånga dagen är inte min melodi, tvärtom, vill jag vidare. Alltid nyfiken på nästa steg, runt hörnet, in i framtiden. Jag vill vara i rörelse. Det betyder inte att jag inte njuter av nuet – ett möte, en doft, god mat, solens varma strålar. Jag är också en njutningsmänniska, men jag vill framåt. Ständigt lite lätt otålig och frustrerad när saker och ting står still. Otåligheten får mig att ofta tänka; hur kan vi göra det här på ett annat sätt, ett smartare sätt eller ett snabbare?

Otåligheten som drivkraft
Jag tror vi behöver både njutning och otålighet. Hade vi enbart njutit av nuet, skulle vi inte få så mycket gjort. Framtiden hade kommit som en överraskning och kanske inte alltid en positiv sådan. Rätt förvaltad kan otålighet och frustration vara avgörande drivkrafter. De får oss att agera och hela tiden söka nya vägar för att möta morgondagen. De utmanar vår utpräglade benägenhet att göra som vi alltid har gjort och låta vanan styra. Jag gillar dessutom att tänka och planera framåt, att vara på väg, att gripa mig an utmaningar som ligger framför mig. Det ger mig glädje också i nuet.

Feta katter
2012 intervjuade HD mig om mina tankar kring Helsingborg. Då stack jag ut hakan och sa; ”…jag tycker att man är lite förnöjd i Helsingborg. Det har gått lite för lätt och lite för bra för staden. Det är en stor fara att bli lat och fet – feta katter jagar inte. Vi måste upp på tå, måste vilja, våga och göra mer.”

Ny attityd
Såhär tre år senare kan jag konstatera att den attityden är på väg att förändras, både i vår organisation, men också i staden som helhet. Det är många som vill vara med och utveckla Helsingborg. Det är många som vågar och det är många som gör. Senior Sport School är bara ett exempel och det finns så mycket mer.

Medskapande
I höstas drog vi igång Visionsfonden för alla med stora och små idéer som kan utveckla staden i riktning mot Helsingborg 2035. Gensvaret blev över förväntan med 77 projektansökningar i första omgången. Tio av dessa fick dela på 650 000 kronor. Spännvidden på projekten var dessutom mycket stor med bland annat:

Futurum Intellectum – en mötesplats och tankesmedja för unga människor med stort samhällsintresse. Helsingborg Bee-bäst i Sverige vill få företag, institutioner och organisationer att ta emot bikupor på sin fastighet. No Lions Allowed – en mötesplats för personer med engagemang inom konst och kultur. Re-Cyklar.se – en verkstad för återanvändning och underhåll av cyklar.

Helsingborg växer
Vår befolkning ökar nu rekordartat. Preliminära siffror pekar mot 2 200 fler helsingborgare under 2014. Vi passerar därmed 135 000 invånare. Under förra året började närmare 1 000 nya bostäder byggas i Helsingborg. Det är det största tillskottet av bostäder på 30 år. Också turismen ökar och nyföretagandet ligger högt. Allt det här är bra, eftersom det ger arbetstillfällen och ökade skatteintäkter.

Stora utmaningar
Vi ska vara stolta och glada över denna utveckling, men absolut inte nöjda. Vi som bor och arbetar i Helsingborg kan göra mer – Helsingborg kan ännu bättre.

Vi har många tuffa utmaningar framför oss: Fler behöver få ett arbete, speciellt våra unga vuxna. Helsingborg ska bli en mer öppen och inkluderande stad. Inflytande och medskapande i dialogen med invånarna måste utvecklas. Barn och unga ska få ett bättre samordnat stöd för att lyckas i skolan och i livet. Vi ska stimulera beteendeförändring av människors och företags konsumtions- och produktionsvanor för en mer hållbar livsstil. Det är bara några av alla stora uppgifter som ligger framför oss.

Ja, jag vet. Jag är otålig, men så blir det när du har roliga uppgifter framför dig.

Palle Lundberg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *