Oskar Areskogs Helsingborg 2035

På eftermiddagen den 9 maj genomfördes årets Chef Helsingborg och nästan 500 chefer från Helsingborgs stads förvaltningar och bolag satt bänkade i Helsingborg Arena. Två inspiratörer inledde programmet från scenen med föreläsningar om kreativitet, och efter det väntade en paneldebatt på ämnet vågade idéer och nytänkande. Någonstans där i mellan landade strålkastarljuset på Oskar Areskog, en 19-årig poet som fick chansen att beskriva sitt Helsingborg – och förvaltade den väl.

Efter detta blev vi så nyfikna på Oskar att vi bad honom berätta lite mer om hur han ser på Helsingborg och sitt framträdande inför cheferna den 9 maj.                             – Det var nervöst innan själva framträdandet, men där och då var det mest ett framträdande som alla andra. Efteråt kändes det helt magiskt. Responsen jag fick från alla som såg det var otrolig och det kändes väldigt bra. Man mår ju bra när folk tycker att man gör bra saker. Så funkar jag i alla fall.

Var hittade du inspiration till dikten?
– Inspiration till dikten hittade jag främst i min personliga syn av Helsingborg. Jag ville inte göra en ren hyllning av staden, det hade varken varit särskilt intressant eller något som jag hade kunnat stå bakom. Jag ville snarare ge en kritisk och personlig bild för att visa att det finns för- och nackdelar med Helsingborg – precis som med vilken stad som helst. Helsingborg är en fin stad med stor potential vilket jag ville lyfta fram. Men man ska inte vara rädd för problemen.

Hur utvecklar man den kulturella arenan i Helsingborg?
– Jag tror att det handlar om att våga chansa, styra mindre och istället låta invånarna ta egna initiativ. Helsingborg som stad kan inte styra utvecklingen för så funkar inte utveckling. Däremot kan man underlätta för folk att ge uttryck för sin kreativitet, drömmar och passion genom att etablera plattformar för konstnärliga uttryck. Styrs det för mycket gör man skillnad på kultur och kultur. Då finns det helt plötsligt något som är finkultur och något som är fulkultur. Jag upplever att det finns en hel del drivna människor i Helsingborg – det viktiga är att man ger dem möjligheter och ansvar.

***

Läs hela intervjun med Oskar på Helsingborg.com genom att klicka här.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *