”Om jag kan hjälpa någon är det värt det”

Personer med olika typer av funktionsnedsättningar blir mycket oftare utsatta för övergrepp än andra. Men det finns stor okunskap kring frågan. Det vill Madelen Löw råda bot på, och därför har hon startat organisationen We Rise Again.

Text och foto: Katia Boberg

Text och foto: Katia Boberg

Mörarpsbon Madelen Löw är rörelsehindrad och har ofta använt färdtjänst. När hon var tonåring blev hon utsatt för sexuella övergrepp av en chaufför som hon fått bra kontakt med.

– När det här hände var jag bara glad över att få uppmärksamhet och någon som tyckte om mig, så jag sa inte nej. Men efter ett tag blev jag rädd och kroppen ”frös”, jag fick panik och vågade inte säga nej, rädd för att han skulle bli arg. Dessutom trodde jag att det var så här det skulle gå till, att kvinnor skulle ställa upp på det som män ville. Jag hade en skev bild av relationer och han utnyttjade det, säger hon.

Den skeva bilden tror hon själv grundlades redan när hon var några år yngre och blev ofredad av en kompis som var med i samma idrottsförening. Madelen berättar att detta bara var några av flera övergrepp hon blivit utsatt för.

– Vi som har funktionsnedsättningar blir mer utsatta än andra eftersom vi är så beroende av människor omkring oss: släkt, vänner, färdtjänst, vårdpersonal och så vidare. Men det är inget som folk känner till, många blir förvånade när jag berättar hur vanliga de här övergreppen är, säger Madelen Löw.

I en enkät som Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor genomförde 2015 svarade åtta procent av unga med funktionsnedsättning att de blivit utsatta för sexuellt våld, jämfört med två procent av unga utan funktionsnedsättning. Nästan en av fem ungdomar med funktionsnedsättning svarade att de gjort något sexuellt mot sin vilja.

För Madelen Löw kom förändringen när hon drabbades av psykiska problem i vuxen ålder, och började gå i terapi. Först då förstod hon att hon blivit utsatt för övergrepp och kunde börja bearbeta det som hänt. Ett steg i bearbetningen var att starta en ideell organisation för personer med funktionsnedsättning som blivit utsatta för sexuellt våld. Madelen Löw hade redan tidigare föreläst på skolor, men började nu även berätta om det hon varit med om på föreläsningarna. Hon var också tvungen att berätta för sin familj, som innan dess inte känt till något.

– Det var jättejobbigt i början, men idag tar jag det negativa och vänder det till något positivt. Om jag berättar min historia kanske det kan få fler att våga anmäla övergrepp som de själva varit med om. Om jag kan hjälpa någon är det värt det.
Nu är målet att organisationen ska nå ut till så många människor som möjligt för att sprida kunskap och fakta. Förutom att hålla föreläsningar på skolor har organisationen tryckt upp infoblad och affischer som de delar ut. De jobbar även aktivt för att få en särskild brottskod för brottet ”sexuellt våld mot person med funktionsnedsättning”.

– En brottskod är viktigt för att synliggöra de här brotten i statistiken så att fler får upp ögonen för att detta faktiskt är ett samhällsproblem, säger Madelen Löw.

Var är ni om fem år?

– Då är vi en rikstäckande organisation och alla som utsätts får stöd av oss. Alla vågar anmäla och det finns en specifik brottskod.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *