Nya projekt för visionsfonden under hösten 2018!

I visionsfondens tredje och sista omgång av ansökningar 2018 blev fem projekt beviljade stöd. Projekten utmanar normer med barnböcker, intervjuar talanger inom kultursektorn, skapar Helsingborgs första live-teater, bjuder in utrikesfödda kvinnor till kulturinstitutionernas programverksamhet och arrangerar workshop med fokus på hållbart mode och textil.

Under 2019 finns tre nya ansökningsomgångar. De kommande deadlines är 24 februari, 11 augusti och 27 oktober.

Ansökan och mer information finns på helsingborg.se/visionsfonden 

Projekt: Läsning utan gränser
Idégivare: Cathylyn Ramos
Beviljat belopp: 100 000 kr
Idégivaren som arbetar som förskolepedagog har under många år stött på stereotypiska uppfattningar om flickor och pojkar. Med detta projekt vill hon bryta genusnormer med teater inspirerade från normbrytande barnböcker där flickor är starka och pojkar gråter. Idégivaren kommer producera totalt 8 föreställningar och dela ut barnböcker till minst 100 barn. Idégivaren kommer att samarbeta med Stadsdelsmammorna 2.0 för att nå ut till barn och föräldrar i områdena Närlunda, Planteringen, Fredriksdal och Drottninghög.
Mer info: Läs om projektet i HD! 

Projekt: Kulturutövarna
Idégivare: Fredrik Öjbro
Beviljat belopp: 37 000 kr

Det är dags att lära känna de dolda talangerna som arbetar med kultur, konst och underhållning i Helsingborg! Vi tenderar att söka efter talanger utanför våra gränser för att utveckla Helsingborg och för att göra vår stad mer pulserande, men vi missar ofta att ett flertal talanger redan finns i vår stad. De dolda talangerna ska synliggöras genom intervjuer i en podcast som släpps varannan vecka under 12 månader. Målgruppen för podcasten är kulturintresserade.

Projekt: En safari i smutsen
Idégivare: Caper Jarmo
Beviljat belopp: 31 000 kr
Projektet är en liveteater där skådespelare är planterade i publiken som skapar en nyfikenhet och styr vad som sker på plats. Denna sort av teater är ett nytt koncept för Helsingborg men har gjorts världen över. Upplevelsen har klara kopplingar till aktuella samhällsdiskussioner samt Gåsebäck och den förändring platsen som just nu genomgår. På plats är publiken 12 personer från varierande organisationer, föreningar och företag. Livestreamen kommer även bli underlag för en dokumentär om händelsen.
Mer info: Läs om projektet i HD och följ dem via deras hemsida!

Projekt: KulturRUT
Idégivare: Ta sats
Beviljat belopp: 100 0000 kr

Idégivaren vill minska klyftan mellan det etablerade kulturlivet i Helsingborg och stadens utrikesfödda kvinnor. Kvinnor som har med sig egna kunskaper, referensramar, vanor samt erfarenheter av att konsumera kultur som stadens utvalda kulturinstitutioner kan ta del av och finna nya vägar till att nå denna målgrupp. På varje institution kommer kvinnorna att vara med på tre workshops, ett projekt, utvärdering och slutrapport.
Mer info: Följ dem via deras Facebook! 

Projekt: Helsingborg – En cirkulär textilstad tillsammans
Idégivare: Jian Chen Jehpsson

Beviljat belopp: 90 000 kr
Idégivaren som har flerårig erfarenhet inom modebranschen vill främja kunskapsdelning och samskapande för ett hållbart mode och textil i Helsingborg stad. Projektet kommer att bestå av fem olika workshops som lägger mycket fokus på kunskap, utbildning och samskapande processer med olika aktörer som är involverade i frågan om hållbart mode. Den primära målgruppen är allmänheten som har intresse inom hållbarhet, mode eller textil.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *