Nu har deras liv startat igen

I veckan blir vi i Helsingborg över 140 000 invånare. Två av de som flyttat hit är Mohammad Kassab och Hala Ayoub. De båda byggnadsingenjörerna bor i Ödåkra, lär sig svenska och vill komma i arbete så fort som möjligt. Men flykten från Syrien höll på att kosta dem livet.

Text och foto: David Lundin


Mohammad Kassab, Hala Ayoub och sonen Daniel, 20 månader, trivs i Ödåkra.

Det var alldeles för många människor ombord på smuggelbåten som lade ut från Turkiet en natt i slutet av 2014. Båten sjönk och Mohammad Kassab och hans gravida fru Hala Ayoub hamnade i vattnet.

– Den turkiska kustbevakningen räddade oss, berättar Mohammad.

På nästa försök nådde de Grekland, där de efter tre månaders väntan tog sig vidare till Sverige. En månad senare föddes sonen Daniel. När vi träffas i hemmet i Ödåkra knappt två år senare talar både Mohammad och Hala uppseendeväckande bra svenska.

–Språket är nyckeln till att komma in i samhället, säger Hala.

– Man kan inte bara sitta och vänta på SFI ska börja. Utan språket är det svårt att integreras och få ett jobb, säger Mohammad.

Mohammad och Hala tipsar den som vill lära sig svenska att titta på nyheter, läsa tidningar och att försöka träffa svenskar.

– Våra svenska vänner har hjälpt oss mycket, säger Mohammad.

Det har inte varit lätt att anpassa sig till det nya samhället.

– När vi kom hit märkte vi jättestora skillnader mellan Sverige och Syrien och trodde inte att vi skulle kunna komma in i det svenska samhället. Dag efter dag har den känslan släppt, säger Hala.

Hon berömmer samhällsorienteringskursen på Arbetsförmedlingens etableringsprogram.

– Det är jätteviktigt att lära sig och förstå sig på svenska traditioner och seder, säger Hala.Familjen trivs bra i Ödåkra. Mohammad tror det är bra för dem att bo på en ort där det finns människor med olika bakgrund, men där många har svenska som modersmål. Många som invandrat från Mellanöstern väljer annars ofta att bosätta sig på i ett och samma område.

– Jag tror att det är bra att sprida ut sig, så blir det lättare att lära sig språket och att integreras, säger Mohammad.

Efter att ha flyttat runt mellan Migrationsverkets boenden i Nordvästskåne fick familjen uppehållstillstånd i februari i år. I april ringde telefonen. En handläggare på fastighetsförvaltningen på Helsingborgs stad hade hittat en lägenhet till familjen.

– Det kändes fantastiskt och lite förvirrande, säger Mohammad och Hala som hade sett flera år väntan på egen bostad framför sig. img_9919 img_9907 img_9882

Båda utbildade sig till byggnadsingenjörer i Syrien och hoppas på att komma i arbete så fort som möjligt. När vi träffas i september har sonen börjat förskolan och Mohammad fått praktik på ett ingenjörsföretag i Helsingborg. Hala är snart klar med SFI och via Arbetsförmedlingen har hon och andra arbetssökande ingenjörer fått träffa Helsingborgsföretag.

– Det är fruktansvärt i Syrien nu. Det fanns inte tillräckligt med frihet där innan kriget heller. Man känner sig mer fri i Sverige. Här känns allt möjligt, säger Mohammad.

Den lilla familjen ser nu fram emot att skapa sig en framtid i Sverige.

– Vår framtid har pausats under flera års tid. Nu startar livet igen, säger han.

Om asylsökande och nyanlända

Asylsökande är en person som kommit till Sverige och sökt skydd. Hen har inte fått ett slutligt svar på sin ansökan om asyl. Den asylsökande är under tiden inskriven i Migrationsverkets mottagningssystem.

Nyanländ är en person som gått igenom asylprocessen, bosatt sig i en kommun och beviljats tillfälligt eller permanent uppehållstillstånd för att bosätta sig i Sverige. Under 2017 blir 334 personer anvisade till Helsingborg.

Hur länge är man nyanländ?

Det finns ingen exakt definition på nyanländ. Kommunen får dock ersättning av staten för nyanlända vuxna och barn under två år. Under den tiden har den nyanlände ett så kallat etableringsprogram genom Arbetsförmedlingen. Under den tiden lär de sig svenska, går kurser i samhällsorientering, får särskilda introduktionsinsatser och får hjälp att komma i arbete. Med andra ord har Arbetsförmedlingen huvudansvaret under dessa två år, men samarbetar med kommunen i en del av insatserna.

Här kan du läsa mer om mottagningen av nyanlända

Artikeln är publicerad av Helsingborgs stad. Du når oss via mejl här.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *