Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll

Möt mapparen med blick för detaljer

I ett och ett halvt års tid har Andreas Vilén och en kompanjon ägnat fritiden åt att rita in Helsingborgs stad på karttjänsten Openstreetmap. Nu hoppas han att helsingborgarna ska bära fanan vidare.

Text och bild: David Lundin.

Andreas Vilén har jobbat med Helsingborg i Openstreetmap under ett och halvt år.

Andreas Vilén har jobbat med Helsingborg i Openstreetmap under ett och halvt år.

Karttjänsten Openstreetmap är ett ideellt projekt där användare hjälps åt för att ta fram och uppdatera kartor över hela världen. Det kan beskrivas som ett Wikipedia för kartor.
– Det finns få aktiva mappare som är bosatta i Helsingborgs kommun, så Helsingborg har varit lite eftersatt jämfört med andra städer i Sydsverige, säger Andreas Vilén.
2015 släppte stadsbyggnadsförvaltningen inom Helsingborgs stad sina flygbilder som öppna data.
– Då blev vi triggade att göra en insats, säger Andreas Vilén.
Det handlade om allt ifrån att rita in gator till att visa vad marken används till. Andreas började med att rita i Bårslöv, en by som knappt ens var med på kartan. Hans framsteg blev snart uppmärksammade i sociala medier.
– Det triggade mig att jag fick sådan respons för arbetet.
I slutet av augusti i år var hela Helsingborgs kommun satt på kartan. Då hade lundabon Andreas Vilén och hans kompanjon, som vill vara anonym, lagt ned i snitt en timme om dagen av fritiden under ett och ett halvt år.
Andreas är också ute och registrerar gatunummer och butiker. Det har hänt att folk mött honom med misstänksamhet, men västen från Openstreetmap underlättar arbetet.

Andreas är också ute och registrerar gatunummer och butiker. Det har hänt att folk mött honom med misstänksamhet, men västen från Openstreetmap underlättar arbetet.

Varför gör du det här?
-Jag har alltid varit lite intresserad av kartor. När vi fick hem telefonkatalogen när jag var liten bläddrade jag alltid direkt till kartorna. Jag tyckte väl det var kul att se hur städer var byggda och hur de utvecklats.
Vad kan arbetet ge helsingborgarna?
-Man kan få betala dyra licenser för att få använda kartor från myndigheter som Lantmäteriet. Det är något som småföretagare ofta inte haft råd med.
Det är fritt fram att använda kartorna och kartdatan på Openstreetmap, så länge man hänvisar dit. Enligt Andreas Vilén hålls dessa kartor ofta bättre uppdaterade än i exempelvis Google maps. Men det bygger på att frivilliga engagerar sig.
Flygbilderna togs 2014 och sedan dess har det byggts i exempelvis Gustavslund och Mariastaden.
-Det finns fortarande mycket kvar att göra, säger Andreas Vilén.
Han hoppas därför att fler helsingborgare ska vilja bidra till Openstreetmap, för det är enklare att hålla koll på vad som händer när man bor i en stad.
Anders Jürisoo jobbar med öppna data på stadsbyggnadsförvaltningen inom Helsingborgs stad. Öppna data är data eller innehåll som är öppen för vem som helst kan använda.
Hur ser du på Andreas Viléns arbete med Helsingborg i Openstreetmap?
-Det är fantastiskt kul att se att datan vi släppt blir använd. Nu kommer den till nytta för alla Openstreetmap-användare, säger Andreas Jürisoo.
Han ser också öppna data som en förnyelse av offentlighetsprincipen.
-Vi har inget behov av att gömma vår data. Tvärtom är det bra om så många som möjligt kan använda den.

Släpper nya flygbilder

1 december släpper Helsingborgs stad nya flygbilder tagna 2016, vilket ger inte minst Openstreetmap-användare nytt underlag.
– Jag hoppas också att kommersiella aktörer som exempelvis Hitta.se, Google och Eniro vill använda våra flygfoton, så att våra invånare får bättre kartor i sina appar i sin vardag, säger Anders Jürisoo.
I början av 2017 ska stadsbyggnadsförvaltningen dessutom släppa sin så kallade baskarta som öppna data.
– Vår karta är inte komplett och det finns säkert områden där Openstreetmap-kartan är bättre. I den bästa av världar får vi till en tvåvägskommunikation så att vi kan komplettera varandras kartor, avslutar Andreas Jürisoo.
Här kan du läsa mer om stadens arbete med öppna data.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of helsingborg2035.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.
Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close