En kram, en blick, ett råd – viktiga verktyg för Olivia och Niklas i Mobila Teamet på Socialförvaltningen

Bild på mobila teamet Helsingborg

En elev som går på högstadiet på Västra Berga skola möter Olivia med en kram. Han har varit arg på henne ett tag för att hon inte sa hej till honom sist hon var där, men nu är både Olivias och kollegan Niklas besök välkommet. Det märks att deras närvaro är efterlängtad.

Inne på högstadiet möter teamet Jashar, integrationssamordnare på skolan. Han sitter tillbakalutad med en kopp kaffe i en av de tre sofforna, som är en populär samlingsplats för eleverna.
– Vi har en jättebra relation här med Mobila Teamet. De är verkligen välkomna hit och våra elever tycker om att prata med dem, säger Jashar.

Det dröjer bara några minuter så ansluter tre tjejer som går sista året på skolan. De byter blickar med varandra, de är som en liten familj, där gruppen är tryggheten. De hälsar artigt på både Olivia och Niklas. Att skapa goda relationer är grunden för att kunna knyta an till de ungdomar som teamet möter. Det är ett under lång tid upparbetat förtroende och noggrant observerande som nu gjort att eleverna har tillit till dem.

En av eleverna som sitter i soffan har en väldigt bestämd syn på sin relation med just Olivia och Niklas, där betydelsen av personligt möte är a och o.

– De beter sig inte så strikt och de pratar med oss och kollar så vi mår bra. De förstår oss för de vet hur vi har det och vad vi brukar göra.

En annan tjej fyller i:

– Och vi kan snacka om allt som bråk, kärlek och om vad vi gör på fritiden. Vi får bra svar också om vi undrar något.

bild på mobila teamet Helsingborg

Att få en så tydlig bekräftelse på att det man jobbar med faktiskt gör skillnad, är det få förunnat att uppleva. Men de totalt 6 personerna i det Mobila Teamet brinner för att göra skillnad i ungdomarnas liv.

En elev slår sig ner i soffan vid sidan om Olivia. Det är killen som gav henne en kram på skolgården.  Olivia inleder genast ett samtal. Den här gången har hon ett råd till honom, att han ska överväga att gå en utbildning som kan var intressant för hans framtid. Hon får ingen direkt respons, men det märks att hennes ord går in och startar funderingar.

I den andra soffan har Niklas ett samtal om sport med en av eleverna. Det är inte alltid samtalsämnet som är huvudfokus utan själva relationsbyggandet. Någon lyssnar, ställer frågor och faktiskt bryr sig.

– Jag vill vara med i förändringsprocesser. Lyckan är när jag får en ungdom att faktiskt tänka om och ta sig in på rätt spår igen. Den viljan driver mig. Ungdomarna vet att vi gör något, om det behövs, när de kontaktar oss och det i sig skapar trygghet. De ser oss också som ett pålitligt bollplank, säger Niklas.

Men det är inte bara eleverna som får stöd och råd. Det finns till exempel föräldrar som inte kan det svenska språket så bra och inte känner till samhällskulturen här, vilket möjliggör för barnen att lägga fram en inte helt korrekt verklighetsbild. Det kan handla om grunderna i hur man får bete sig, vilka krav skolan ställer, vad som är tillåtet att göra på fritiden och mycket annat. Där är också Mobila Teamet ett stöd åt hela familjen för att skapa bra förutsättningar.

– Idag finns det många barn som saknar en vuxen att tala med. Någon som verkligen tar sig tid och lyssnar. Jag märker tydligt vilket behov som finns i mina samtal med ungdomarna. Det driver mig i mitt arbete, att se nyttan och sen också göra det där extra när det behövs. Upptäcka att den där korta fikan på stan kan skapa en sådan stark relation och upplevas så betydelsefull för en person, det gör mig så innerligt glad. Jag känner att jag gör skillnad, säger Olivia.

Eftersom teamet rör sig i ungdomarnas miljö, de besöker skolor, fritidsgårdar och tillhåll där de vet att ungdomarna finns, så skapar det i sig respekt och förtroende. De är vuxna som faktiskt känner dem så bra att ett ansiktsuttryck eller en blick räcker för att förstå hur läget är. Ungdomarna tar ofta själv kontakt och inleder samtal. Det kan röra allt från kläder och utseende till djupare saker; jobbiga familjerelationer, sorgliga avsked, osämja, religionsdiskussioner.
Vid dagens skolbesök märks tydligt betydelsen av att ha goda relationer. Olivia och Niklas sitter i varsin soffa när de får höra från en av eleverna:

– Vi skulle vilja att ni är här ofta.

Hon får medhåll av kompisen som också tillägger:

– Men vi vill gärna att det är ni som brukar vara här som kommer, inga nya.

Mobila Teamet kan lägga ytterligare ett lyckat besök till handlingarna. I det här fallet ett besök som bestod av både kramar, blickar och goda råd.

Förmiddagen avslutas med lunch och en avstämning på kontoret som är beläget mitt i bussterminalen på Knutpunkten. På väggen hänger en tavla med citat från olika ungdomar de mött.

”Bara att de finns här gör mig trygg.”

”De uppmärksammade mig, och det är fantastiskt när man tänker på det i efterhand.”

”De lyckades fånga upp mig när jag behövde, fastän jag inte visste om det själv då.”

Bild på mobila teamet Helsingborg

Via facebook kan ni följa Mobila Teamet och deras arbete: https://www.facebook.com/mobilateamethelsingborg/

Text och bild: Cecilia Lundgren 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *