Mia-Jonas jobbar för mångfald

Anställd på antidiskrimineringsbyrån och Handikappföreningarnas SamOrganisation, aktiv i Socialdemokraterna Helsingborg och Sveriges första nämndehen. Det är bara några av Mia-Jonas Pluntemans uppdrag. Men hen vill nå ännu längre.

Text och foto: Katia Boberg

Text och foto: Katia Boberg

Mia-Jonas Plunteman föddes som Jonas Svensson för 32 år sedan i Kvidinge. För ungefär sex år sedan insåg hen att framtidens tilltalsnamn skulle vara Mia-Jonas Plunteman och började ungefär samtidigt köpa kläder på damavdelningen.

– Namnbytet har jag velat göra i flera år men jag visste faktiskt inte om att man kunde lägga till namn på det sättet. När jag fick veta det bytte jag direkt. För mig handlar namnet om att våga vara mig själv och vara trygg i den jag är, säger hen.

Namnet har de flesta i omgivningen vant sig vid nu, även om släktingar glömmer och säger bara Jonas ibland. Men det händer att Mia-Jonas får reaktioner från till exempel butikspersonal när hen är ute och shoppar.

– En gång förra året fick jag höra av en anställd i en klädbutik att jag inte var välkommen där. Och det är väldigt vanligt att människor tittar på mig eftersom de inte kan placera mig i ett fack. Men för mig var det ändå fantastiskt frigörande att byta namn och börja använde de kläder jag trivs i.

Blickarna är något som Mia-Jonas har lärt sig att hantera och knappt märker längre. Men kompisar kan bli obekväma när de går på stan tillsammans och märker att andra människor tittar. Mia-Jonas tar det oftast med en klackspark.

– Jag är så van vid det och jag måste ju vara den jag är oavsett vad. Samtidigt händer det ju också att folk på stan kommer fram och tackar för det jobb jag gör. Vi skulle behöva lite influenser från storstaden här i Helsingborg, ett lite öppnare samhälle. Det vill jag verka för.

Mia-Jonas har två anställningar, en på HSO Malmö (Handikappföreningarnas SamOrganisation) och en på Antidiskrimineringsbyrån Helsingborg. Förutom det är hen politiskt aktiv i socialdemokraterna, ordförande i HBT Socialdemokrater Helsingborg och nämndehen i tingsrätten. Hen jobbar även inom olika ideella brukarföreningar. Mia-Jonas menar att hens egna, personliga erfarenheter underlättar arbetet i de olika uppdragen.

– Jag tycker om att jobba med frågor som identitet, kön, tillgänglighets- och mångfaldsfrågor i samhället. Det är många människor som inte mår bra i sin identitet. Det är viktigt att se till individen istället och inte könet, säger hen.

Förra året utsågs Mia-Jonas Plunteman till nämndehen i Helsingborgs tingsrätt. Där jobbar hen främst med ungdomsmål.

– Det är en tuff situation att döma andra människor, men samtidigt lärorikt. Som ordförande i HBT Socialdemokrater Helsingborg kan jag förhoppningsvis bidra med ny kunskap och kompetens i uppdraget.

Mia-Jonas Plunteman har dyslexi och gick därför på Klippans gymnasiesärskola. Diagnosen kan ibland medföra svårigheter för hen att läsa in sig på ärenden, något hen ofta behöver göra i sitt jobb och i sina uppdrag. Men idag finns det en hel del digitala hjälpmedel.

– Det är mycket positivt att digitalisering blivit ett tillgänglighetsverktyg. Där tycker jag att Helsingborg ligger i framkant. Fler borde få tillgång till digitala verktyg, säger Mia-Jonas.

Var hittar du energin att orka kämpa?

– I Helsingborg. Jag älskar staden och jag får en trygg känsla här. Helsingborg för mig är både frihet och närhet. Men jag ser mycket i staden som jag skulle vilja förändra.

Och det är just engagemanget för staden som fick Mia-Jonas att engagera sig här.

– Att engagera mig politiskt är det bästa jag någonsin gjort. De frågorna jag vill driva handlar om att satsa på och stärka utsatta områden och grupper. Jag vill även att olika medborgargrupper, till exempel HBTQ-målgruppen, ska få mer stöd så att de i sin tur kan lyfta fler människor.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *