Många ville fira 50-åringen Drottninghög

Jasmin Ramadan med barnen Zizo och Leia

Jasmin Ramadan med barnen Zizo och Leia

Den 28 maj firade bostadsområdet Drottninghög 50 år. Redan innan kalaset drog igång samlades boende vid lekplatsen på Drottninghög. Områdets 50-årsjubileum firades med tårta, tävlingar och underhållning hela dagen.

Klockan 11 drog Helsingborg Drum Corps igång med att spela runtom i området för att samla ihop de boende. Men de flesta var redan på plats, det fina vädret och popcorndoften skvallrade om att det var fest på gång. På scenen inleddes firandet med tal av stadsbyggnadsnämndens ordförande Christian Orsing och Jonas Hansson från Helsingborgshem. Därefter fick de plantera ett äppelträd tillsammans med representanter från Drottninghögs odlargrupp.

Från partytälten serverade stadsdelsmammor mat från olika länder och kön ringlade lång till Hyresgästföreningens tårta. I ett annat tält fick barn prova att slå en spik genom en planka och som belöning bjöds de på popcorn. Räddningstjänsten och NSR var på plats med sina fordon för att informera om sin verksamhet. Barnen fick ta en titt på brandbilen och de som ville fick prova brandmännens utrustning.

– Det är jättebra att det finns sådana här aktiviteter, särskilt för barnen. Men jag tycker att det händer mycket här på sommaren, det är kul, sa Jasmin Ramadan som var på kalaset tillsammans med barnen Zizo och Leia som tyckte det var kul att träffa brandmännen.

Jasmin Ramadan bor tvärs över gatan på Fredriksdal och hon trivs i området.

– Det är ett bra område, framförallt är det barnvänligt, säger hon.

I en stålställning vid lekplatsen hängde en stor krona som de boende fick dekorera med urklippta bitar av gamla aluminiumburkar. Kronan har designats av Sabina Kramle och byggts av Daniel Liljegren, som båda var på plats.

– Tanken är att den ska hissas upp en bit när den är klar, så att alla som vill kan ta selfies under den. Temat på lekplatsen här intill är ju prinsessor och drakar, så den kommer passa bra här, säger Sabina Kramle.

– Den är byggd av en klädställning, en lekhage, ett tv-stativ och några panelgardinshållare. Allt är sådant som jag hittat i mitt soprum eller grejer från loppis. Så den är väldigt miljövänlig, berättar Daniel Liljegren.

Det gröna tänket fanns även hos Retoy, där områdets barn kunde byta sina leksaker de tröttnat på mot någon annans. Här fick barnen även prova att bygga nya leksaker av saker från naturen. Ett annat populärt inslag på kalaset var omröstningen om vad den nya gatan i Drottninghög ska heta. De boende fick rösta på fem olika förslag och det vinnande förslaget ska gå till politikerna för beslut.

29-åriga Sofia Jallal som bott på Drottninghög i hela sitt liv var på plats på kalaset med sina barn.

– Jag har alltid trivts bra här och jag ser det inte alls som ett problemområde. Däremot så tycker jag att man borde ha frågat de boende mer hur de vill ha det nu inför ombyggnaderna. Det jag gillar med Drottninghög är ju grönområdena men det verkar som att en del av dem kommer att försvinna. Vi får se hur det blir helt enkelt.

Sent på eftermiddagen tändes grillarna vid Drottninghögsbadet och firandet fortsatte ända in på kvällen.

Clownen Baiba underhöll

Clownen Baiba underhöll

Daniel Liljegren och Sabina Kramle

Daniel Liljegren och Sabina Kramle

Jonas Hansson, Rauna Viitanen (odlargruppen) och Christian Orsing

Jonas Hansson, Rauna Viitanen (odlargruppen) och Christian Orsing

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *