Livskvalitet, bus och annat skoj

Palle Lundberg på spinning

Det bästa jag vet, är att vara med min familj. Vad vi gör spelar mindre roll – så länge vi är tillsammans. När jag känner att min familj mår bra, då upplever jag verkligen livskvalitet. Annat som förgyller mitt liv är sport och resor, men även mitt arbete ger mig såväl energi som livsglädje. Men det jag upplever som livskvalitet, behöver ju faktiskt inte vara det för dig.

Stunder av lycka

Livskvalitet kan handla om långa stunder av lycka eller korta ögonblick, eller faktiskt vara en ständig del av vardagen. Med andra ord: personlig och unik för varje människa. Det vi vet är att livskvalitet ofta styrs av hur vi mår, hur vi uppfattar världen runt omkring oss och vilka möjligheter vi har att påverka vår egen situation.

Skapa förutsättningar för stadens invånare
År 2035 är Helsingborg den skapande, pulserande, gemensamma, globala och balanserade staden. För att nå vår vision har vi mycket kvar att göra och vi behöver göra det tillsammans. Därför har Helsingborgs stad bland annat beslutat att arbeta inom ramen för ett så kallat Livskvalitetsprogram. Programmet ska inte peka ut vad som är god livskvalitet, istället ska det skapa förutsättningar för Helsingborgs invånare att vara delaktiga i att själva skapa sig god livskvalitet.

Miljö + hälsa = sant
Livskvalitetsprogrammet fokuserar på miljön vi lever i och på vår hälsa, en kombination som vi tror kan stärka båda områdena. Det bygger vidare på Helsingborgs långa tradition av miljö- och klimatarbete, sammankopplat med frågor som rör folkhälsan. I slutet av året hoppas vi att kommunfullmäktige ska anta det nya programmet. Sedan går vi från ord till handling.

Jobbet på Instagram

Att ha skoj på jobbet är också viktigt. Det ger livskvalitet. Nyligen fick jag, under en arbetsvecka, ansvar för vårt konto helsingborgsstad på Instagram. Jag ville visa hur kul du kan ha det samtidigt som du är seriös och jobbar med ytterst viktiga frågor. Jag hoppas att det syntes. Jag hade i alla fall väldigt skoj.

Det är allvar med glädje

Glädje, skämt och en positiv attityd är allvarliga saker. Det är nödvändigt för att vi ska trivas med både chefer och arbetskamrater. Forskning visar att vara gladlynt är en bra egenskap – också för att få själva jobbet bra gjort. Personligen gillar jag att skoja tillsammans med andra, men jag gillar inte att skoja om andra. Där går en viktig gräns. Kom ihåg att ha roligt och busa, men busa schysst.

Lägga band på känslorna

Men även om jag gillar skoj och bus, har jag också temperament. På samma sätt som ett gott humör är en booster för omgivningen, är en kort stubin raka motsatsen. Det kan göra människor rädda och försiktiga, vilket sällan är bra. Att lägga band på eventuella negativa känslor är en självklarhet för mig, även om det inte alltid lyckas. Jag tror inte att vare sig vi själva eller vår omgivning mår bra av att vi då och då lättar på trycket. Tvärtom skapar det oro eller till och med rädsla.

Glada kolleger

Vi vet att känslor smittar – och det rejält. Glada kolleger ger glada kolleger. Irriterade och arga kolleger ger… just det; fler arga och irriterade kolleger. Dåliga möten med usel stämning ligger högt på listan över sådant som får oss att leta efter ett nytt jobb och nya arbetskamrater. Därför känner jag ansvar för mitt humör. Mina bästa knep är att träna mycket, för att på så vis ge energin utlopp, att ha balans i livet så att även jag själv är i balans och – till sist – att ha lite kläm på vilka situationer som kan trigga humöret. Om det ändå skulle börjar bubbla försöker jag låta känslorna komma och gå, men inte släppa loss dem.

Att ha kvalitet i livet är viktigt och arbetet är en viktig del i livet. Och glöm inte att vi faktiskt är varandras arbetsmiljö. Jag vill dra mitt strå till stacken. Hur gör du?

***

Palle Lundberg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *