Livets olika skeenden i Helsingborg

Som senior är livet fullt av möjligheter, det gäller bara att utnyttja dem. Möt Anna Berggren som verkligen tar vara på varje dag och njuter fullt ut av livet i Helsingborg. Hon fyller dagarna med mycket aktiviteter och kan idag se tillbaka på hur olika hon valt att nyttja staden beroende på fas i livet.

Anna Berggren. Text och foto Cecilia Lundgren.

– När jag och min man flyttade hit för många år sen var barnen små. Vi bodde norr om stan och jag tillbringade mycket tid på Laröds bibliotek till barnens glädje. Det var inte så ofta som vi tog oss in till stan, säger Anna.

Att göra en tillbakablick på hur man upplever en stad kan innebära att skillnader över tid blir väldigt framträdande.
– Invånarna såg helt annorlunda ut när jag och min familj tog oss in till city. Det fanns ingen mångfald som nu. Idag är bilden helt annan, men det är något jag inte reflekterat över egentligen. Men det är ju en stor skillnad när man drar sig till minnes, säger Anna.

I livet som senior märker hon vilken stor betydelse stadens utbud har för henne nu jämfört med tidigare i livet.

En vanlig dag för Anna kan inledas med en promenad längst med landborgen, innan frukost. Sen blir det lite gymnastikträning på Idrottens Hus. En god lunch med vänner någonstans i stan och sen hem och lägga upp benen och läsa lite. Sen förberedelse inför kvällens event som kan var bio, eller kanske något på Kulturkortet.
– Jag är nöjd med det utbud som finns i Helsingborg och besöker ofta Röda kvarn och ser opera på bio. Jag tycker om att teatern blivit så publikvänlig. Tidigare var det många föreställningar som var för svåra, nu är det mer tillgängliga pjäser, säger Anna.

Att testa nya saker är något som stärker Anna. Därför uppskattar hon initiativet som går under benämningen Seniorskolan, vilken är till för den som är i åldern 60+. Meningen är att de 16 deltagarna vid två tillfällen per vecka ska få prova olika aktiviteter under 11 veckor.
– Jag har tränat självförsvar, sjungit i kör, lyssnat på föreläsningar, spelat badminton och gått på yoga till exempel. Det är så kul att få prova nya saker. Man får ett utökat kontaktnät och att träffa nya människor ger sådan positiv energi.

Anna är med i två bokklubbar sen 10 år tillbaka och i samband böckerna som läses uppstår också diskussioner och reflektioner kring livet som senior.
– Det jag oroar mig för är hur det ska bli i framtiden. Hur ska samhället ta hand om oss? Vi 40-talister är en stor generation. Och sen har jag ju den ständiga oron över att gå ut själv. Jag känner mig otrygg idag och ska jag ta ut pengar gör jag det alltid vid en automat där jag vet att det finns folk runt omkring mig. Förr tänkte jag inte så. I Laröd gick jag ju ut när som helst utan att känna mig orolig. Idag är bilden en annan för mig och därför känns det bra att ha provat på självförsvar.

Men trots att Anna har funderingar kring några specifika saker så överväger det positiva med att bo som senior i centrala Helsingborg.
– Jag minns när jag bodde i Viken, mina första år i Skåne, hur jag fascinerades av att komma in till city på kvällen när staden var så vackert belyst. Nu bor jag i detta själv och tycker att det är fantastiskt med alla olika människor och hur olika vi bor och hur olika det ser ut i alla fönster. Men jag hade gärna sett ännu mer belysning för det skapar trygghet och så gör det staden så fin, säger Anna.

Anna är född i Stockholm och flyttade som 9-åring till Skåne. Därefter gick flytten till Sunne i Värmland och sen slutligen till Värnamo i Småland. Men längtan till staden har varit konstant. Det var makens dåvarande delägarskap i en advokatbyrå som sen gjorde att Anna hamnade i Helsingborg.
– Jag har alltid haft en längtan till Helsingborg. Det är vattnet och kusten som lockar mig.

Och som den bokklubbsfantast hon är bjuder Anna avslutningsvis självklart på ett boktips, eller två.
– Jag har precis läst klart Domaren av Ian McEwan. Den är bra. Sen har vi ju Mannen som läste högt på 6.27-tåget, av författaren Jean-Paul Didierlaurent. Den är helt galen men rolig, avslutar Anna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *