Kulturhotellet pixlar på piren!

Kulturhotellet 1

Peter Eriksson och Axel Swanstein har båda jobbat med konst och kreativa projekt tidigare, både i Sverige och utomlands men väl tillbaka i Helsingborg tyckte de båda att något saknades i stadens kulturliv.

Helsingborg är en etablerad kulturstad med kulturinstitutioner som gör väldigt bra saker, men Peter och Axel tyckte att det saknades ett forum där både oetablerade och etablerade kreatörer kunde visa upp och utveckla sin konstnärliga och kreativa förmåga.

– Innan vi startade Kulturhotellet var vi bara ytligt bekanta. Vi träffades på ett café här i stan och började pratade om Helsingborgs kulturliv. Vi kände båda att det fanns stora utvecklingsmöjligheter, säger Axel.

Ur detta skapades idén om Kulturhotellet där de vill ge kreatörer möjligheter att utveckla och presentera sin konstnärliga och kulturella förmåga.

– Det är många i Helsingborg som jobbar med kreativa projekt men som tyvärr inte har en plattform där deras idéer kan nå en publik. Därför ville vi skapa en kreativ plattform där kreatörer tillsammans med oss utvecklar innehåll och programpunkter. Förutom att fungera som en evenemangshall erbjuder vi dessutom en mindre butik, co-working space och arbetsytor som är anpassade för kreativa och kulturella individer, säger Peter.

Just kombinationen att både ha utställningshall och kontorshotell ledde till namnet Kulturhotellet. Med bidrag från Visionsfonden kunde Axel och Peter starta upp Kulturhotellet i en lokal på Södergatan där de under de fyra sista månaderna under 2015 hade runt 9000 besökare. Just nu är de i mitten av ett lokalbyte men är trots det involverade i många olika projekt runt om i Helsingborg. Ett av dem är #pixlapiren.

#pixlapiren som ligger på gamla Oslopiren ska bli en ny spännande mötesplats av och för helsingborgarna. Piren är en del av H+ området som staden lånar ut till helsingborgarna under det närmsta 8-10 åren. Här finns utrymme att testa och förverkliga både små och stora projekt.

  • #pixlapiren finns kapacitet att genomföra projekt som vi inte har haft möjlighet att genomföra i vår lokal. Det är spännande att arrangera evenemang i det offentliga rummet och att fundera kring vem som egentligen har tillgång till stadsmiljön och det offentliga rummet. I ett av våra projekt på piren kommer vi att tillsammans med andra helsingborgare skapa offentlig konst som sedan kommer placeras runt om i staden. Vi vill bryta gränserna, säger Axel.

De beskriver vikten av att hela tiden involvera deltagarna, konstnärer och invånare i Kulturhotellets projekt och låta dem sätta agendan, vilket de också tror kan vara en framgångsfaktor för #pixlapiren. Genom att staden låter helsingborgarna genomföra sina egna idéer på #pixlapiren tror de att det kan locka till sig olika subgrupper och en variation av både människor, idéer och projekt.

Men vad är det egentligen som driver Peter och Axel?

  • Helsingborg är en stad som har stor potential, det finns bra grundförutsättningar både när det kommer till det geografiska-, sociala- och kulturella läget. I Helsingborg finns bra möjligheter att gå från idé till verklighet, säger Peter.
  • Vi älskar att göra saker – att gå från idé till genomförande och vi brinner för kulturen. Och det krävs att man har tålamod, vågar bryta gränserna och testa nytt för att förändra. Kulturen är en viktig del om man vill nå vision Helsingborg 2035 och bli en mer skapande, pulserande och kreativ stad, avslutar Axel.

Välkommen till #pixlapiren i sommar, de här aktiviteterna genomför kulturhotellet:

  1. Drive-in konsert: Konversationer vid klaviaturen med Per Tengstrand. Det blir klassisk musik på ett nytt sätt och i en ovanlig miljö.
  2. Drive-in bio: Vi visar dokumentärfilm tillsammans med Doclounge. Vi testar och utökar deras koncept ute på piren.
  3. #pixlapiren-dag: Det blir som en miniversion av konceptet ”Streets alive” som vi har genomfört tidigare. Det blir lokala band, livekonst, mat och så går vi samman med andra aktörer på piren och skapar en bra dag.
  4. Kulturaton: Vi skapar offentlig konst tillsammans från idé till genomförande. Vi samlar ett gäng och skapar tillsammans, de som vill får vara med. Dessa kommer sedan vara med som en del av ”Konst på stan” och HX.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *