Krönika av stadsdirektör Palle Lundberg – Om pride, mångfald och en öppen stad

I helgen var jag på Hx, vår nya stora stadsfest. Trots regnet upplevde jag puls och mångfald i allt; kultur, idrott, lek, musik, mat och människor. Det är det som gör Helsingborg så spännande. Här finns en härlig mosaik i regnbågens alla färger. Dessutom växer vi rekordartat – snabbast av alla städer runt Öresund, enligt News Øresund. Många vill bosätta sig i Helsingborg, till exempel kan var fjärde malmöit mellan 20 och 35 år tänka sig att flytta hit. Helsingborg drar. Det gillar jag!

Palle-800x553

Bekämpa fördomar
Men jag är också starkt bekymrad. Främlingsfientligheten riskerar att få ett ökat folkligt fotfäste, både i Sverige och här i Helsingborg. På den här punkten vill jag vara övertydlig: Alla generaliseringar om människor, oavsett skäl, till exempel på grund av var vi är födda eller vilken religion vi bekänner oss till, är förkastliga och hör inte hemma här. Inte någon annanstans heller. Ett demokratiskt samhälles främsta kännetecken är att varje människa bemöts och bedöms efter sig själv och sina egna handlingar, och inte efter eventuell tillhörighet till någon grupp eller kategori.

Helsingborg gillar olika
Det finns många skäl till varför invandring är ytterst viktig för ett samhälles utveckling. Ett stängt samhälle förtvinar snabbt av näringsbrist. Jag vill att vi i Helsingborg tydligt tar ställning för att ”vi gillar olika”, ”vi behöver olika” och att vi verkligen ser nyttan av att människor vill komma hit från olika delar av världen. Vi vill ha internationell rörlighet eftersom även våra kommuninvånare ska kunna ge sig ut i världen och vandra in någon annanstans.

Vi behöver företagsamheten
De som väljer att komma till oss kan ha talang och färdigheter som ännu inte finns i Helsingborg. De kan tillföra kunskap – en form av kapital för innovationer och investeringar. De kan ha ett kontaktnät i världen som är värdefullt för internationella affärer. Dessutom, att bryta upp från sitt hemland och etablera ett nytt liv i ett nytt land kräver ofta ett stort mod och målmedveten handlingskraft – det kräver kreativitet och entreprenörskap. Alla viktiga ingredienser när vi bygger det framtida Helsingborg.

Våga erkänna problem
Men, och det är ett viktigt men, invandringen som vi har haft de senaste decennierna har också medfört svårigheter och utmaningar. Jag känner att vi ibland har visat en ovilja att erkänna problemen och diskutera åtgärder. Varför lever så många på bidrag utan att få ett arbete? Varför präglas så många skolor av segregation? Varför uppger så många att de inte litar på polisen? Svaren går inte att finna i de främlingsfientliga krafternas enkla lösningar. Just därför kan vi andra inte fortsätta att tiga ihjäl frågorna. Vi måste hitta nya, smarta lösningar på dessa utmaningar. Göra skarpa analyser, genomföra verkningsfulla åtgärder. Men vi måste också våga ta diskussionen. Det är först då vi kan vinna den.

Helsingborg – den globala staden
Ett nytt Sverige formas mitt framför våra ögon. Så är det. Många känner inte igen sig i det nya. Det ser inte ut på samma sätt som när vi växte upp. Det utmanar djupt rotade föreställningar, traditioner och värderingar. Det lika och förutsägbara, kalla det Folkhemmet eller Välfärdssverige, förändras till förmån för något nytt. Globaliseringens vindar sveper sedan länge över oss, med full kraft. Avgörande blir hur vi förhåller oss till detta nya. Här har politiker, organisationer och myndigheter ett stort ansvar, men också vi enskilda människor. Ett ansvar som handlar om att förhålla sig till det som är nytt och okänt.

Utveckla unika stadsdelar
Vi talar ofta om att Helsingborg är en uppdelad stad, främst mellan norr och söder. Istället för att se det som ett problem, låt oss se det som en möjlighet att dagens helsingborgare kommer från över hundra länder och säkert tusentals olika städer. Låt oss gå från en delad stad till en stad med delar. Vi har flera olika stadsdelar vars unika karaktärer ska få frihet att utvecklas. Då blir vi en spännande, attraktiv och dynamisk stad. Vi ska trots allt inte sikta på att alla ska vara lika. Vi ska sikta på att alla ska få vara olika och unika.

Vad har det här med vår vardag att göra?
Jag tror att så gott som all förändring börjar med oss själva. Med dig och mig. Vi måste våga prata om det som kan vara svårt eller känsligt. Jag uppfattar till exempel att en del människor tycker att det är jobbigt, svårt och dyrt att tusentals människor kommer hit från länder som ligger långt borta. Men det är precis som med så mycket annat som har med samhällsutveckling att göra, bland annat skolor och infrastruktur. I det korta perspektivet kanske det kostar, men det är absolut livsviktigt i det långa perspektivet – för alla inblandade.

Samtala
Därför uppmanar jag dig att ta initiativ till samtal som synliggör och tydliggör det toleranta och moderna. Jag vill att vi diskuterar i våra skolor, på våra vårdboenden, i våra kultur- och fritidsverksamheter, i våra sociala verksamheter, på våra företag, i våra föreningar, ja i hela vår stad. Det är i en öppen och modig miljö som Helsingborg utvecklas allra bäst. Helsingborg hade sin första prideparad under Hx. Äntligen! Vi är på rätt väg!

Byt perspektiv
Utmana dig själv. Bryt mönster. Byt roller. Pröva att ta en annan position än den du brukar ta. Sök upp en annan person i fikarummet än den du alltid pratar med. Sätt dig på en annan stol på mötet än din vanliga. Använd andra ord, fokusera mer på vad den andre säger än på vad du själv ska säga. Eller tvärtom, låt orden flöda om du vanligtvis är tyst. Ställ dig i någon annans skor och pröva att byta perspektiv. Du ser kanske något nytt? Det är så vi skapar toleranta miljöer som utmanar och utvecklar oss.

Palle Lundberg
Stadsdirektör

PS. Jag blir glad om du kommenterar, lämnar synpunkter eller framför egna idéer och tankar. Välkommen!

palle.lundberg@helsingborg.se

 • Mattias Hennius

  Tänkvärt: ”…utmana dig själv. Bryt mönster. Byt roller. Pröva att ta en annan position än den du brukar ta. Sök upp en annan person i fikarummet än den du alltid pratar med. Sätt dig på en annan stol på mötet än din vanliga…”
  Det låter lätt, men tål att upprepas. Och är något att kämpa med – varje dag och överallt!
  Jag sätter en lapp på anslagstavlan!

 • cialis buy online

  What i don’t realize is in fact how you are no longer really a lot more
  well-appreciated than you may be right now. You are so intelligent.

  You already know therefore considerably in relation to this
  topic, produced me for my part consider it from a lot
  of varied angles. Its like women and men don’t seem to be
  involved until it’s something to do with Woman gaga!
  Your personal stuffs nice. Always maintain it up!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *