Kollo för skrivsugna

Solve2Att få ungdomar att inse betydelsen av språket och bidra till att öka deras kreativitet och självkänsla var drivet till skrivlägret Hoi Young Writers Week. Och här hade bokförlaget Hois vd Sölve Dahlgrens eget driv och brinnande intresse för språket en avgörande roll.

Skrivutbildningar och projekt om läsande och skrivande är inget nytt för Hoi förlag. Men tidigare har man vänt sig till vuxna.

– I grunden är Hoi ett vanligt bokförlag men jag har ett speciellt intresse för att ungdomar ska förstå vikten av språket, säger Sölve Dahlgren som är vd, författare och gammal sportjournalist. Inom varje idrott finns det mänger av sommarläger. Varför finns det inget som uppmuntrar talanger som vill skriva och läsa?

– Det finns 1000-tals barn och ungdomar som tycker om att skriva. De skriver dagböcker, poesi och korta berättelser. Det är faktiskt betydligt fler barn än vuxna som skriver. Och många tioåringar drömmer om att bli författare. Men på samma sätt som med idrott så slutar de flesta i tonåren då annat kommer emellan.

Välkommet initiativ

Men siktet inställt mot ett skrivläger för barn och ungdomar mellan 11 och 14 år gjorde Sölve och projektledaren Daniel Glantz-Persson en marknadsundersökning. En tydlig tanke med lägret var att bjuda in elever från olika stadsdelar. Man tog därför kontakt med stadens alla skolor och berättade om projektet för elever, lärare, rektorer och föräldrar. Med positivt resultat.

Ett annan viktig del i projektet var att lägret skulle vara öppet för alla, även unga som inte hade råd att åka på läger. Tack vare Visionsfonden kunde Hoi erbjuda 25 platser, helt gratis, till skrivsugna ungdomar. Redan vid uttagningen var fokus på skapande, och de som ansökte om en plats fick beskriva en dag på drömlägret. Ett sätt att både hitta deltagare och få en bild av ungdomarnas förväntningar.

Fem dagar i juni förvandlades Aggarpsgården i Munka Ljungby till en verklig skrivarstuga, under ledning av professionella ledare. Dagarna började med skrivpass med olika typer av texter, exempelvis musiktexter eller skräckhistorier. Deltagarna fick praktiska övningar som att välja ut ett antal ord och skriva berättelser utifrån det. Varje dag bjöd också på en hemlig gäst och aktiviteter för att lyfta självkänsla och kreativitet.

– Det gäller bara att få igång skrivandet, säger Sölve. Ett skrivläger är annorlunda än skolan. Det är inte så mycket prestige.

Vikten av språket

Sölve har en mission. Han understryker hur viktigt det är att ha ett brett ordförråd och att kunna det svenska språket för att klara sig bra i skolan och samhället.

– Det kom fram vetenskapliga rön redan för 15–20 år sedan som visade att om barn inte har en viss nivå på sin läsförståelse så har de även svårt att ta till sig andra ämnen. Bristfälligt språk avspeglar sig även i till exempel mattebetyget. För att bredda ordförrådet måste man läsa böcker. Tidningar, sms och chatt räcker inte.

Mer sommarskriveri

Ett läger är förstås ett sätt för Hoi att bygga relationer och träffa unga talanger. Hoi kommer troligen att fokusera på unga vuxna, 18–25 år, för att hitta författare som kan vara intressanta för förlaget. Hoi Young Writers Week, för elever i årskurs 4–7, kommer att leva vidare genom en nystartad ideell förening, initierad av Daniel Glantz-Persson, som hoppas kunna arrangera flera lägerveckor varje år för att stimulera kreativitet och skrivande.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *