Knack, knack – vi har något viktigt berätta

Davvid Bergström framför sin dator.

Ibland får man ta till nya grepp för att nå ända fram. David Bergström, kommunikatör på socialförvaltningen, valde dörrknackning istället för massmöte när förvaltningen informerade om att ett boende för personer med psykisk funktionsnedsättning ska byggas i Kattarp. Det gällde att mota fördomar i tid.

Upprinnelsen till Davids idé om operation dörrknackning var en mindre trevlig händelse två år tidigare. När ett gruppboende för personer med psykisk funktionsnedsättning skulle öppna i Ramlösagården protesterade grannarna mycket starkt. Protestbrev skrevs, en speciell facebooksida öppnades och man tryckte upp t-shirts. Till socialförvaltningens informationsmöte kom över 300 personer, fler än vad som fick plats i lokalen. Stämningen var hätsk.

– Vi försökte öka kunskapen om psykisk ohälsa och få förståelse för situationen, berättar David. Men vi nådde inte fram.

Mitt i Kattarp planeras nu ett boende med 12 lägenheter för personer med psykisk funktionsnedsättning. Socialnämnden har tagit beslut och byggandet ska snart dras igång. Boendet beräknas stå klart om cirka ett och ett halvt år. Vis av erfarenhet beslutade David att ändra informationstaktik.

– Min tanke var att jag och mina kollegor från socialförvaltningen skulle knacka dörr hos alla som skulle bli grannar till boendet, säger David.

Sagt och gjort. Förvaltningens chefer och samordnare åkte till Kattarp. Verksamhetschefen gick med i första rundan.

– Några av mina kollegor trodde att folk skulle bli arga, men det blev en helt annan upplevelse. Vi blev vi väl mottagna av alla och till och med bjudna på fika. Vi fick möjlighet att berätta om psykisk ohälsa och dela ut informationsblad. Det kändes mycket lyckat. Folk uppskattade verkligen att de fick information. Vi talade även med kyrkan och byaföreningen i Kattarp och Hasslarp, som fick information att sprida vidare.

Handling bästa kommunikationen

Även i Kattarp finns dock en liten grupp som har skrivit en protestlista och spritt desinformation. Men efter informationsrundan har flera Kattarpsbor hört av sig till David för att få sina namn strukna från listan. Nära, personliga samtal och direkt dialog visade sig vara helt rätt sätt att få ut saklig information.

– Från allmänheten har inga frågor kommit på ett halvår. Vi hoppas att de vi talat med istället har kommit att bli ambassadörer i frågan.

För att bredda sin egen kunskap knackade David även dörr hos grannarna till det befintliga boendet på Sofieberg. Ingen närboende hade haft några problem: ”Hälsa det till Kattarpsborna”. I Helsingborg finns redan sex boenden mitt i staden, bland annat ett helt nybyggt i Mariastaden.

Kunskap vs rädsla

Människor med psykisk ohälsa behöver stöd i vardagen. Arbetsuppgifterna för personalen på ett gruppboende kan vara att hjälpa till med att handla och servera mat eller fylla dagarna med meningsfull sysselsättning. Personalen finns på plats dygnet runt.

– Med rätt stöd och medicinering kan de boende integreras i vanliga bostadsområden och ska kunna känna sig trygga och välkomna som vem som helst i samhället, understryker David. I regel är de boende skygga och slutna inom sig, inte utagerande. Det är viktigt att grannar och alla i närområdet att får faktabaserad information.

Kunskapslyft om psykisk ohälsa

För första gången är Helsingborgs stad som huvudarrangör under Skåneveckan för psykisk hälsa i oktober. Det blir en heldag med föredrag och seminarier. Programmet utformas tillsammans med brukargrupper inom socialpsykiatrin och missbruksvården. David är initiativtagare.

– Vi måste upplysa rent allmänt om psykisk hälsa, understryker David. Vi vill öka kunskapen och minska fördomarna hos Helsingborgarna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *