Johans bänkidé skapade en mötesplats för alla

admin-ajaxbeskuren

Varje dag gick han förbi den där korsningen på Gåsebäck, på väg till arbetet. Ett trist inslag i området och en tillsynes helt bortglömd plats. Men att bara konstatera är inte Johan Thörnqvists grej, han vill förändra och ta tag i saker. Så den här gången fick det bli ett brev till stadsbyggnadsförvaltningen.

Johan visste nämligen att Helsingborgs stad ägde den lilla gräsplätten i hörnet av korsningen. Plätten skänkte tydligen den förre ägaren till staden för att det skulle byggas en rondell, något som skulle åtgärda den röriga trafiksituationen i korsningen. Detta hade dock inte skett och nu var där bara en liten gräsplätt med ett träd.

– Jag tyckte det hade passat fint med en bänk där. För förutom jag och mina kollegor på Gertrud så finns det en mängd olika kontor och verksamheter på Gåsebäck, däribland Praktiska Gymnasiet längre upp på gatan, som jag tänkte kanske skulle uppskatta en picknick-bänk att t.ex. äta lunch på vid vackert väder, säger Johan Törnqvist.

Sagt och gjort, Johan skrev ihop ett förslag där han beskrev sin idé med fotografier och skisser. Förslaget skickades till stadsbyggnadsförvaltningen. Den positiva responsen över förslaget lät vänta på sig och Johan tröttnade på att vänta. Han köpte själv en picknick-bänk och ställde ut på platsen. En ny mötesplats var född.

banken

Johan har till viss del växt upp på Gåsebäck. Som tonåring spelade han i band och hyrde replokaler i området. Efter ungefär tio års frånvaro återvände han tillbaka till Gåsebäck, då genom filmproduktionsbolaget Gertrud som flyttade dit och hans hjärta brinner för området.

– Jag har sen jag satte ut bänken glatt följt tillströmningen till dit från Gertruds fönster. Den har utnyttjats av en mängd olika människor och aktiviteter; människor som äter sin lunch, som spelar kubb och umgås, säger Johan.

Efter en tid fick Johans bänk draghjälp. Helsingborgs stad beslutade sig nämligen för att rusta upp Gåsebäck och i samband med att Gertrud lånade ut sina lokaler för ett öppet möte om detta fick kommunikationsavdelningens projektledare Jessica Engvall höra talas om Johans bänk.

– Det är just sådana här härliga initiativ som kan göra så mycket för ett område, säger Jessica.

Helsingborgs stad har nu byggt om korsningen för att mildra trafiksituationen, något som är uppskattat av Johan och hans kollegor. Själv har han en tydlig vision om hur han vill att området ska utvecklas framöver.

– Min dröm för området är att det klarar av att rustas upp och göras om utan att befintliga verksamheter blir lidande. Något som jag tyvärr tror blir svårt med de hyreshöjningar som brukar följa i sådana sammanhang. Jag är orolig att det kan försvåra för till exempel kulturverksamheterna. Så jag är lite kluven, men det är ju kul med förändring.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *