Jakten på ett jobb för nya helsingborgare

yrkesmentor3

Yan från Kina, Madellete från Filippinerna och Jarra från Gambia. Alla tre bor i Helsingborg. Alla tre har universitetsexamen från sina respektive hemländer. Alla tre är med i yrkesmentorsprogrammet. Och de är överens om vad de vill: hitta ett arbete!

Yan Yao har pluggat både ekonomi och journalistik i Shanghai. Yans man är svensk och 2013 kom hon till Sverige. Just nu pluggar hon engelska på gymnasienivå för att därefter kunna läsa vidare. Hon hoppas komma in på en utbildning till hösten, antingen turismutbildning via Yrkeshögskolan i Båstad eller att komma in på lärarutbildningen på Lunds universitet. Yan är målmedveten och under tiden driver hon ett eget företag där hon hjälper företag i Sverige med sina relationer med Kina.

För ett par år sedan var Madellete Kaye Depalco precis färdig med sina studier till fysioterapeut i Filippinerna. Hon träffade då en svensk man och paret bosatte sig i Helsingborg. Madelette studerar svenska på SFI, och hon vet att svenskan är viktig för att kunna få ett jobb. Något som hon hoppas kunna få snart. Och redan i sommar har en bra möjlighet dykt upp för Madellete. I sommar ska hon jobba som rehabassistent inom vård- och omsorgsförvaltningen i Helsingborgs stad.

Jarra Cham är utbildad sjuksköterska från Gambia. Även hon hamnade i Sverige på grund av kärleken. Jarra läser just nu svenska och drömmer om att få sin sköterskelegitimation översatt och kunna börja arbeta som sjuksköterska i Sverige. Men hon tycker att det tar för lång tid.

Yan, Madellete och Jarra är adepter i Helsingborgs stads yrkesmentorsprogram. Det innebär att de har en svensk mentor inom samma eller liknande bransch som dem själva. Mentorn hjälper adepterna med kontakter och nätverk, nya erfarenheter samt goda råd och tips.

– Det är bra med såna här program. Det gör att man inte känner sig så utanför. Att ha en yrkesmentor ger mig mod och energi. Jag får visa min kapacitet, berättar Madelette.

Yan håller med.

– Och det är bra med all informell information som mentorn ger. Att man får lära sig om hur det funkar på en arbetsplats i Sverige. Och man får inspiration!

Jarra instämmer, men lyfter gärna problematiken med att kunna börja arbeta inom sitt yrke i Sverige, trots att man har rätt utbildning. De andra nickar instämmande. De känner igen problemet.

– Det tar så lång tid när man ska få sin legitimation. Varför man måste kunna svenska så bra? Kan det inte räcka med engelskan och att man pluggar svenska under tiden man praktiserar?, föreslår Jarra.

Yan flikar in.

– Ja och om jag vill jobba som lärare i kinesiska måste jag plugga kinesiska i flera år i Sverige. Det verkar märkligt och borde gå att förändra och förenkla.

På frågan vad de tycker om Helsingborg svarar Madellete snabbt.Fint! Nära stranden och skogen. Det tycker jag om. Men det är svårt att hitta jobb här, det är synd.

– Och här är nog Iite snobbigt, skrattar Yan.

Jakten på ett jobb inom rätt område fortsätter för dessa tre unga och drivna helsingborgare. Deras engagemang och vilja att få ett jobb råder det inga tvivel om. Och frågan är inte om utan när det första riktiga jobbet dyker upp för dem.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *