I love Hbg

Ola har en vilja att bo i en stad som är fri från skräp, där invånarna håller rent som om det var deras eget vardagsrum. Ola Paulsson är projektledaren som skapat och driver I love Hbg så framgångsrikt att Helsingborg blev utsett till årets kommun för sitt stora engagemang kring vikten av en ren stad.

Ola

”Allting började med att vi ändrade perspektiv och började betrakta nedskräpningen i staden utifrån en annan synvinkel än att det bara handlar om papper och fimpar på trottoarer och gator. Vi ville istället lägga fokus på en attityd- och beteendeförändring. Min övertygelse är att man inom alla områden bör utgå ifrån den mänskliga faktorn istället för själva företeelsen.

”Att vilja” betyder ”att vilja delta” för mig. Det är det främsta ledordet i alla de projekt jag arbetar med som riktar sig till de som bor här. Skräpplockningskampanjen varar från april och över sommaren och aktiverar ca 40 000 personer. Många av de som deltar kommer från föreningslivet, det kan vara allt från schackklubbar till större handbollsföreningar. Att vi aktivt samarbetar med de grupperingarna är något som jag tror gör en stor skillnad för Helsingborg i positiv riktning. I love Hbg vill träffa i hjärtat och få människor att reflektera över hur vi vill ha det, vilken stad vi vill leva i och hur den ska se ut och upplevas. Vi vill ta upp staden på samma nivå som om vi pratade om någons vardagsrum. Jag blir fruktansvärt arg när jag ser människor som skräpar ner, att slänga en fimp på marken är ett hån mot omgivningen. Ibland kan jag till och med säga till: ”Hur tänkte du nu”. Jag vet att jag delar det här engagemanget med många. Nio av tio tänker rätt och vi jobbar med att bli ännu tydligare med att det inte är fjöntigt att bry sig.

Det finns också alltid de som är tveksamma när man kommer med nya idéer och projekt som aldrig gjorts tidigare. Kommentarer som: ”Så har vi aldrig gjort förut!”, eller: ”Om det varit så bra, borde det gjorts förut!” är vanligare än man tror. När jag hör de kommentarerna vet jag att jag har något bra på gång. Ska vi bygga en stad för folk som vill något så får vi inte vara rädda för att bryta barriärer.”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *