I Helsingborg fann hon stöd för att starta eget företag

Ladachart Punyaratabandhu är från Bangkok, där drev hon företag inom marknadsföring och hade ett brett kontaktnät inom intresseområdet vintage porslin*. När Lada, som hon kallar sig, flyttade med sin svenske man till Sverige för två år sen stod hon inför många utmaningar och i Helsingborg fann hon förutsättningar för att klara dessa och lyckas som företagare.

Ladachart Punyaratabandhu. Text och bild Cecilia Lundgren.

Det var många praktiska saker som Lada var tvungen att ordna innan hon kunde köra igång med egen verksamhet. Hon var ny i Helsingborg, kunde inte språket och hade inget kontaktnät att luta sig mot.

Steg ett blev att lära sig svenska. Hon hamnade på en kurs hos SFI och därifrån tog hon sen kontakt med Lärcentrum. Där berättade Lada om sin idé att starta ett företag som ska exportera europeiskt vintage porslin till Sydostasien. Hon fick kontaktuppgifter till flera stödverksamheter och en hörde av sig – Stiftelsen Ester, som erbjuder kvinnor med invandrarbakgrund stöd på vägen till att starta eget.
– Hade det inte varit för Stiftelsen Ester hade jag inte kommit så långt som jag har idag, säger Lada. Även om jag är driven som person så kommer man inte långt utan kontakter. De har hjälp mig med att fylla i rätt papper, skapa kontaktnät och ta lån.

Under sex månader utbildade hon sig inom Ester vilket nu resulterat i att hennes företag We love vintage by Ladachart sett dagens ljus. För några dagar sen (red not april 2016) fick Lada sitt företag registrerat, två år efter att hon valt att ha Helsingborg som bas.
– Det är inte svårt att starta företag här om du har en kontakt. Jag har fått otroligt stöd och det har gjort att mina drömmar om något mer har kommit fram. Jag känner att jag vågar nu.

Lada värnar mycket om sitt nätverk och här i Helsingborg har hon mycket positivt att säga om stadens språkcaféer (se not längst ner). Här har hon både förbättrat sin svenska och samtidigt lärt känna många nya människor.
– Jag brukar gå på Språkcafé* för företagare och det har har varit ett fantastiskt sätt för mig att utveckla mitt språk, att verkligen öva att kommunicera utan att vara försiktig. Mycket med språket har att göra med att våga. Att kasta sig ut och testa. Det har varit viktigt för mig att lära mig snabbt för att komma igång med allt administrativt kring mitt företag.

Lada har funnit en nischmarknad med kunder i främst Thailand som vill ha det där lilla extra. Utöver porslinet exporterar hon Söderte från Sverige. I hennes hemland är det nämligen exotiskt med te gjort av blommor och frukt. Och blommor går igen även i porslinet, där det är blommönster, med lite guldinslag, som är attraktivt på marknaden.
– Det vintage porslin som jag exporterar hittar jag genom auktionshus, Tradera, Blocket och loppisar. Kravet är att porslinet helst inte ska produceras längre, utan det ska fått en mer antik stämpel. Det är svårt att hitta i Asien.

Lada är själv väldigt intresserad av design och vintage och nämner Svenskt tenn och Laminostolen som hennes favoriter. Även när det kommer till porslin blir svaret väldigt tydligt.
– Mitt favoritporslin är från 1966, den sista produktionen av det engelska porslinet Shelley.

Shelley-porslin.

Utöver att Lada känner sig väldigt tacksam över det nätverk hon har i staden, så talar hon också varm om den öppenhet som finns i Helsingborg.
– Jag kommer från Bangkok, en myllrande stad. Det gör att jag verkligen värderar det lilla med Helsingborg. Fantastiskt att stad och hav är så nära varandra. Och min favoritplats är Kullagatan. Jag älskar att fika där och sen uppskattar jag den närhet vi har till flygplatser och Danmark. Sen har ju staden fritt wifi, så jag kan koppla upp mig när jag är i centrum, vilket är jättebra.

Att Lada trivs i staden är tydligt och planerna på att utöka sin företagsidé är redan i startgroparna.
– Nästa år ska jag börja exportera svenska möbler till Thailand. Det är en dröm som jag håller fast vid och det jobb som återstår är att skapa bra fraktavtal.

*Här kan du läsa mer om språkcaféet för företagare:
https://www.facebook.com/groups/sprakcafeHBG/

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *