Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll

Hon var Helsingborgs första lucia

Det har gått 25 år men Tina Henriksson minns det som om det var igår. Tiden som Helsingborgs lucia lämnade kvar både glada minnen och goda vänner. Text: Katia Boberg.

Tina Henriksson. Foto: Katia Boberg.

Tina Henriksson. Foto: Katia Boberg.

1992 var Tina Henriksson 20 år gammal och hade nyss börjat jobba som undersköterska. Det var hennes mamma som anmälde henne till den första uttagningen av Helsingborgs lucia. Snart kom en lapp i brevlådan där det stod att Tina skulle provsjunga.
– Det var på det som hette Kongresscenter då, där Friskis och Svettis ligger idag. Jag fick sjunga och visa att jag klarade att gå med den tunga kronan, säger hon.
Sju kandidater valdes ut och hamnade på bild i Helsingborgs Dagblad. Bland dessa fick sedan helsingborgarna rösta fram lucian.

HD:s läsare fick rösta fram lucian.

HD:s läsare fick rösta fram lucian.

– Vi hade väldigt roligt tillsammans redan från början. Vi brukade säga att vi var Lucior allihop och det spelade egentligen ingen roll vem som fick titeln. Men jag blev väldigt överraskad när jag blev vald, jag trodde inte alls att det skulle bli jag!

När det var dags att offentliggöra vem som skulle bli Helsingborgs första lucia fick alla kandidaternas föräldrar förbereda kalas hemma. Sen åkte kandidaterna hem till den nyvalda Lucian och firade. Därefter väntade en hektisk tid för Lucia och hennes tärnor. Kläder provades ut, sånger lärdes in och uppträdanden betades av i rask takt.

– Jag har uppskrivet att den 11 december uppträdde vi på nio olika ställen under en och samma dag. Det tog verkligen mycket tid att vara lucia, säger Tina.
Här kröns Tina till lucia på terasstrapporna. Bild: Johan Persson, HD:s arkiv

Här kröns Tina till lucia på terasstrapporna.
Bild: Johan Persson, HD:s arkiv

Hur fick du ihop luciaschemat med jobbet?
– Det minns jag knappt, men jag hade väldigt förstående kollegor. De tyckte nog att det var roligt att jag var lucia, så det löste sig.
Uppträdandena var framförallt på företag, julbord och liknande.
– De första gångerna rann stearinet väldigt mycket, sen kom vi på att vi kunde be dem stänga av AC:n för att ljusen skulle fladdra och rinna lite mindre. Men lite stearin i håret hör till när man är lucia så det var okej, säger Tina Henriksson och skrattar.
I en pärm har Tina Henriksson sparat urklipp och bilder från luciatiden.

I en pärm har Tina Henriksson sparat urklipp och bilder från luciatiden.

1992 års lucia och tärnor åkte även över till Helsingborgs vänort Pärnu i Estland. Där överlämnade de en brandbil och mediciner, samt uppträdde med de svenska luciasångerna.
– Det var en otrolig upplevelse att kunna åka dit och sprida glädje. Det är verkligen något jag aldrig kommer glömma, säger Tina.
Tina Henriksson är fortfarande väldigt god vän med flera av tärnorna från 1992 och i somras åkte några av dem på semester till London tillsammans. Nu närmar sig 25-årsjubiléet och då kommer de sannolikt att vara med i jubileumskören. Tina hoppas också att en av hennes döttrar ska kandidera till Helsingborgs lucia.
– Det vore roligt om det blev så, nu 25 år senare!
Från skönhet till skönsång

Helsingborg har haft lucior och luciafirande sedan långt tillbaka. Men det var 1992 som stadens officiella lucia valdes för första gången. Nu hoppas Olle Larsson från Helsingborgs luciaförening på bred uppslutning under 25-årsjubiléet.
Helsingborgs luciaförening är en ideell förening, sprungen ur ett citysamverkansprojekt mellan Helsingborgs stad, dåvarande Cityföreningen och Helsingborgs Dagblad. Syftet var att dra igång julhandeln, ge arrangemanget officiell status och att samla in pengar till välgörenhet.
– Lucior valdes även tidigare men då var det mer av en skönhetstävling. När vi började med luciaföreningen lades vikten på att man skulle kunna sjunga, säger Olle Larsson.

Tina Henriksson tillsammans med tärnorna på terasstrapporna. Bild: Johan Persson, HD:s arkiv

Tina Henriksson tillsammans med tärnorna på terasstrapporna.
Bild: Johan Persson, HD:s arkiv

I år blir luciafirandet större än någonsin. Luciaföreningen har efterlyst alla lucior och tärnor sedan 1992 och tanken är att det ska bli en stor jubileumskör på Terasstrapporna. Men lucia är samtidigt ett välgörenhetsprojekt.
– Vi har haft ett system med sponsorer som betalat en slant och fått ett luciaframträdande i gengäld. Pengar har även kommit in från luciagalan och insamlingar. Totalt genom åren har vi skänkt 4,4 miljoner till vänorterna.
Olle Larsson hoppas att luciaföreningens samarbete med staden ska fortsätta.
– Vi har många duktiga personer i föreningen, bland annat från stadsbyggnadsförvaltningen som jobbar med ljussättningen och julgranarna. Vi gör julen i city tillsammans, säger han.
Artikeln är publicerad av Helsingborgs stad. Du når oss via mejl här.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of helsingborg2035.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.
Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close