Hon trivs i Helsingborg, men saknar mötesplatser för unga

Vera är 15 år och går på Högastensskolan. Hon bor på Råå och är nöjd med livet där. Men naturliga mötesplatser i centrum för unga i hennes ålder, det saknar hon i sin hemstad.

Vera Hulterström 15 år. Text och bild: Cecilia Lundgren.

Vera Hulterström 15 år. Text och bild: Cecilia Lundgren.

– Utbudet för mig i den ålder jag är nu är för dåligt. Tänk så kul om det funnits en eller flera mötesplatser där jag kunde träffa kompisar från olika delar av stan. Något centralt dit alla kunde ta sig, en plats där jag kunde möta både nya och gamla vänner. Där kanske kunde arrangeras disko också. Det finns inget sådant idag, det sakar jag mycket, säger Vera.

Idag är det stadsbiblioteket som är en mötesplats för Vera och hennes kompisar, men då gäller det ofta skolarbeten. Annars lockar Väla, strosa på stan eller cykla en runda. Men på somrarna blir möjligheterna fler.
– Jag gillar att bo på Råå. Om man tänker på Helsingborg så tänker man nog inte först på Råå, men det är ju faktiskt en del av stan. På Råå är det fint på sommaren. Att ta ett kvällsdopp och grilla på stranden är jättemysigt, men under sommarlovet hade det varit kul att även ha planerade aktiviteter också, på stranden till exempel. Mycket som görs idag planeras bara i centrum, det är lite synd. Beachhandbollsturnering skulle ju kunna hållas här på Råå lika bra, tycker Vera.

Att engagera sig i aktiviteter och utnyttja mötesplatser är något som Vera gillar.
– Många grejer händer i centrala Helsingborg och då skulle jag vilja att det förmedlas ut tydligt även till oss som bor lite utanför, det är synd och missa saker som arrangeras.

Vera är väldigt hemkär, men hennes framtidsplaner innefattar mycket mer än Helsingborg och Råå geografiskt.
– Jag vill förändra något i världen och göra den bättre. Och jag vill gärna hjälpa barn på något sätt, säger Vera.

Efter grundskolan vill Vera läsa humanistiska programmet eller samhällsprogrammet. Längre än så har inte hennes studieplaner kommit, men funderingar har hon.
– Jag ser fram emot en rolig framtid här. Jag märker att Helsingborg håller på att utvecklas. Till exempel på söder där jag spelar basket på Gustav Adolfs-hallen. Jag upplever det som lite otryggt att gå där omkring, men jag tror att det kommer bli annorlunda framöver när där flyttar in fler studenter. Sen kommer ju även kårhuset Helsingborgen att bidra till att mer folk är där. Det tror jag kan göra att min otrygghet minskar. Jag kanske till och med bor där om jag kommer in och får möjligheten att läsa på Campus. Då blir det nära till högskolan och så finns här mötesplatser som jag tycker så mycket om, både i parken, i studentboendena och i kårhuset. Det skulle jag gilla, avslutar Vera.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *