Hon tar hand om barn som flytt krig

Att öppna sitt hem för barn i behov av stöd är inget nytt för Pia Keanius. Hon har varit kontaktfamilj åt sammanlagt sju barn genom åren, och nu är hon familjehem åt två ensamkommande flickor som flytt från krig.

Text och foto: Katia Boberg

Text och foto: Katia Boberg

Det började redan med Pias mor- och farföräldrar som tog hand om fosterbarn på 30- och 40-talen. Pia fick höra historierna och ville själv hjälpa till. Efter kriget ordnade Pias familj så att hon fick ett fadderbarn. Och sedan dess har många barn fått stöd från Pia Keanius.

– Jag har en egen pojke som numera är vuxen, och sen har jag varit kontaktfamilj åt sju olika pojkar under hans uppväxt. Några av dem har jag fortfarande kontakt med, säger hon.

Att vara kontaktfamilj innebär att man regelbundet tar emot ett barn i sitt hem, till exempel över helgen, för att avlasta familjen och ge barnet en extrafamilj. Kontaktfamiljer kan behövas till exempel om barnet har en viss problematik som gör att föräldrarna behöver avlastning, eller om barnets hemmasituation är bekymmersam. Men sedan ett och ett halvt år tillbaka fungerar Pia Keanius som familjehem, och har alltså barn boende hos sig under en längre tid.

– Det är två ensamkommande flickor och det var annorlunda för mig för jag har ju bara haft pojkar innan. Livet är lite mer rosa nu, säger Pia och skrattar.
Innan staden beslutar om en familjehemsplacering görs en utredning för att matcha ihop familjer och barn så att alla ska trivas, och för att se till att barnen hamnar i stabila familjer. Familjehem får ekonomisk ersättning som täcker till exempel omkostnader för barnen och större boende. Familjehemmen erbjuds även utbildningar för att ha bra förutsättningar att ta emot barnen. Pia Keanius tycker att staden gör ett bra arbete:

– Man får vara beredd på att bli lite granskad av gode män och socialen och så, men det är ju för barnens bästa så jag tycker att det är jättebra.
Hur tycker du det är att vara familjehem?

– Det fungerar jättebra. Jag lever ju ensam och har inga hemmaboende barn så för mig är det bara positivt, det blir mindre ensamt och ger mig ett sammanhang. För mig räcker det inte med att jobba och titta på teve, jag vill göra något mer.
Är det något som har förändrats sedan du blev familjehem?
– Ja, semestern! Förut åkte jag alltid utomlands men det kan ju inte flickorna göra så vi semestrar i Sverige och de tycker att det är fantastiskt. Vi har varit i Kalmar och Göteborg och snart ska vi till Stockholm. Men de älskar verkligen Helsingborg, säger Pia.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *