Hon är ambassadör för Handbolls-EM i Helsingborg

– Vill du se riktigt bra handboll ska du verkligen komma hit och titta, säger den tidigare elitspelaren Therese Wallter.

Text och bild: David Lundin

Therese Wallter är ambassadör för Helsingborg i EM i handboll. – Ett ärofyllt uppdrag, jag är stolt, säger hon.Therese Wallter ser gärna att Danmark går vidare från sin grupp och kommer till arenan. – Som sport är handboll större i Danmark än i Sverige och de brukar ha med sig en del supporters, säger hon.

Therese Wallter är ambassadör för Helsingborg i EM i handboll. – Ett ärofyllt uppdrag, jag är stolt, säger hon.Therese Wallter ser gärna att Danmark går vidare från sin grupp och kommer till arenan. – Som sport är handboll större i Danmark än i Sverige och de brukar ha med sig en del supporters, säger hon.

Ryssland, Norge, Rumänien och Kroatien möts i gruppspelet i handbolls-EM i Helsingborg arena mellan 5-9 december. Före detta landslagsspelaren Therese Wallter, 34, hoppas att mästerskapet ska leda till ökat intresse för handboll i Helsingborg.
– Det är några av världens främsta handbollslag. Det lär bli riktigt bra tryck här på arenan, säger hon.
Therese Wallter spelade 13 säsonger på elitnivå och tog EM-silver med handbollslandslaget 2010. Det blev även tre silver med Skövde HF och ett silver i den danska ligan. Therese avslutade sin elitsatsning 2012. Hon gjorde 2014 ett inhopp som assisterande tränare för Olympic Vikings (OV Helsingborg) och fick då även tillfälle att snöra på sig skorna.
– Det var i slutet av säsongen när vi spelade kval till elitserien. Men jag kände snart att jag var färdig med spelet. Jag ville inte lägga nog med tid på det.
Idag jobbar Therese Wallter hos OV Helsingborg. Föreningens satsning på en årlig beachhandbollsturnering på Fria bad har lett till stort uppsving i det lokala handbollsintresset.
– Vi har ökat från 200 aktiva ungdomar 2008 till 700 aktiva idag, säger Therese.
Bygget av Helsingborg arena har gett föreningen moderna hallar.
– Det har gjort det lättare för barn och ungdomar att komma i kontakt med handbollen.
Vad kan kommunen göra mer för handbollen?
– Det finns en del hallar, men det skulle behövas ännu fler för att öka tillgängligheten och göra det lättare att träna. Det finns ju inte så många fullmåttshallar i Helsingborg, säger Therese Wallter.
Therese Wallter började spela handboll i föreningen Vikingarna när hon var 11 år gammal.
Vad tycker du är charmen med handboll?
– Jag gillar lagandan, att man gör något tillsammans. Man måste själv dra sitt strå till stacken och samtidigt kämpa som ett lag.
Tankesättet från handbollen har Therese tagit med sig ut i yrkeslivet.
– Jag är ute och föreläser om hur man kan hantera utmaningar, utvecklas och tro på sig själv genom att ha ett positivt tankesätt. Jag brinner för att inspirera andra.
Flytten tillbaka till födelsestaden är inget hon ångrar.
– Jag saknade atmosfären här jättemycket när jag bodde i Skövde. Helsingborg är en fantastiskt fin stad vid havet.
Hon promenerar gärna i Norra hamnen och på Gröningen, på Örby ängar och på Råå.
– Här finns mycket att välja mellan på en liten yta, säger Therese.
Världslag till Helsingborg arena

EM i handboll för damer spelas i Stockholm, Kristianstad, Malmö, Helsingborg och Malmö. Grupp D möts i Helsingborg arena. Första matchen där spelas den 5 december då Ryssland möter Kroatien och Norge möter Rumänien.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *