Högt i tak på Helsingborgsk tankesmedja

Fredrik B

Ut med mossigt partitänkande. In med ett friskt, nytt engagemang för samhällsfrågor. Fredrik Borre, som studerar strategisk kommunikation på Campus Helsingborg, ville skapa ett forum där alla kunde ventilera åsikter fritt utan politisk hemvist. Nu finns tankesmedjan Futurum Intellectum (FUM).

Tankesmedjan Futurum Intellectum (FUM) är en politiskt obunden ideell förening. Den drog igång sin verksamhet i våras. FUM undviker ordet politik och pratar hellre om samhällsengagemang eller samhällsintresse.

– Jag möter många engagerade ungdomar som undrar var man ska aktivera sig  om man är intresserad av samhället, men inte vill knyta sig till ett politiskt parti. Vi i FUM vänder oss främst till ungdomar men alla är välkomna, säger Fredrik Borre. Vi vill ha en mångfald.

För ett år sedan började Fredrik undersöka om det fanns några politiskt obundna föreningar där man diskuterade samhällsfrågor? Det fanns det, men inte i närområdet. Då tog han reda på möjligheter att skapa en förening i Helsingborg. Efter att ha beviljats pengar ur Helsingborgs stads visionsfond kunde han starta en tankesmedja. FUM har nu en styrelse på fem personer och drygt 20 medlemmar.

Öppet spjäll i debatten

De politiska diskussionerna i Fredriks barndomshem var mycket livliga. Med två samhällsengagerade föräldrar, en till höger och en till vänster. Intresset för politik väcktes och Fredrik debattränades tidigt. Han kallar sig själv ”skåning och världsmedborgare”.

– Jag ser tendenser till att många unga tröttnat på ideologi och istället vill engagera sig i sakfrågor som berör dem. De flesta människor vill inte köpa ett partipolitiskt koncept. Hos FUM behöver du inte tycka som alla andra och du behöver inte ha partipolitisk bakgrund. Vi är en seriös organisation som erbjuder partilöst samhällsengagemang.

Målsättningen med FUM

  • att utvecklas som människa
  • att träffa andra samhällsintresserade
  • att slipa sin egen debatteknik
  • att skapa förståelse

Träffar med triggande teman

FUM har ingen fast lokal utan träffas på olika ställen i Helsingborg till exempel på Campus, en pub eller i stadsparken. Träffarna är gratis. Vid varje träff diskuteras ett förbestämt ämne. Temat kan vara konkret, som konsekvenser av den lokala HH-förbindelsen, eller mer abstrakt som jobben.

– Vi vill slå hål på myter i samhället, säger Fredrik. Man kan ofta få snabba ja eller nej-svar på en fråga, som om abort eller Nato. Men vi vill gå ner på djupet. Det är då det blir intressant. Varför är normen såhär? Varför tycker min meningsmotståndare så? Vi diskuterade till exempel giftermål inom temat familjen. I en delstat i USA är det nu tillåtet att gifta sig med sina barn. En far fick gifta sig men sin son. Är det ok? Om inte, varför inte det?

FUMs tre steg

FUM följer en plan för sitt arbete. Information. Diskussion. Aktion.

– Vi bjuder in debattörer från både höger och vänster för att få bred information. När vi diskuterade Nato bjöd vi in ungdomar från Grön ungdom och MUF. Tanken är att man ska lära sig och se saker ur flera perspektiv. Alla på mötet får vara delaktiga. Det är positivt när deltagare utvecklas, börjar ta för sig och diskutera mer.

Aktion kan i FUMs värld vara att skriva insändare med tankesmedjan som avsändare.

– Vi har skrivit en artikel till Sydsvenskan och HD med frågan om varför det inte går några nattåg mellan Lund och Helsingborg. Nu har vi fått en inbjudan till Skånetrafiken, berättar Fredrik glatt.

På egna ben

Projektpengarna från visionsfonden räcker till slutet av 2015, men tanken är att FUM ska finnas kvar.

– Det finns ett klart intresse för vår verksamhet. Vid alla möten har vi fått en ny medlem, och nästan alla besökare som varit på ett event kommer tillbaka. För att finansiera verksamheten kan vi tänka oss att jobba med undersökningar av olika slag via webben. Vi samarbetar också med Europa Direkt Skåne Nordväst som är ett centrum för EU-frågor. Det hörde av sig om ett gemensamt evenemang om jämlikhet på Dunkers. Under hösten är vår ambition att jobba med gymnasiet och ordna debatter.

***

Hitta FUM

Tankesmedjan Futurum Intellectum (FUM) finns på Facebook och har också en wordpressblogg under samma namn. Där hittar du alla träffar och event.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *