Helsingborg var ett vitt papper för mig

Rikard flyttade hit 2005 utan att känna någon här och utan att egentligen ha någon som helst kännedom om staden. Det har inneburit dels stora utmaningar, dels spännande möjligheter.

Rikard Axelsson. Text och foto Cecilia Lundgren.

Rikard Axelsson. Text och foto Cecilia Lundgren.

– För mig är Helsingborg en liten storstad. Tillräckligt stor för anonymitet, men så pass liten att du tar dig genom staden på 20 minuter. Jag upplever också staden som väldigt kompakt. Du kan i ditt jobb eller om du bor här ganska snabbt få en överskådlig bild av hur staden är uppbyggd och många gånger är det vägar som korsas av samma personer i olika sammanhang, säger Rikard Axelsson.

Han flyttade hit för studier inom Servicemanagement på Campus Helsingborg och hade bara ett fåtal gånger tidigare besökt staden och då tyckt att han serverades en väldigt positiv bild.
– Kommunens slogan ”Helsingborg, staden för dig som vill något”, låter ganska pretentiöst. Men för mig i mitt yrke som ansvarig för inkubatorn* på E-commerce Park här i stan så upplever jag faktiskt att det är en attityd som finns här. Våga testa, gör, den uppmaningen får man tilldelad sig hela tiden tycker jag.

Rikard märker av att här finns en attityd i staden som innebär att han känner stöd i det han jobbet han gör.
– Det är roligt i Helsingborg. Här vågar man göra saker och i samtal med Helsingborgs stads näringsliv så skjuter de inte ner en idé utan säger ”testa” istället. Det tycker jag om. Det hade varit tråkigt om man satt sig ner, klappat sig på axeln och sagt, nu är vi nöjda. Jag upplever att det finns ett konstant framåtdriv och det passar mig och framför allt e-handelsbranschen ypperligt. Och ett annat exempel som jag uppskattar mycket är Helsingborgs stads **Visionsfond. Där skapas ju en fantastisk möjlighet att våga prova och att detta erbjuds medborgarna att söka är helt otroligt, säger Rikard.

Som ansvarig för inkubatorn för fyra bolag och dessutom event- och partneransvarig arbetar Rikard för att e-handelsparken ska vara ett kontorshotell som gör att företag ska kunna växa snabbare och nå målen fortare genom delad kunskap och aktivt nätverkande.
– Många talar om Helsingborg som en gammal handelsstad. Här finns möjligheter och det gäller att lyssna på omgivningen och ta till vara det som finns här. Verkligen öppna upp sig för det. Det har jag gjort och det har gett mig mycket i min yrkesroll.

Inom e-handelsbranschen räknar de flesta med att alla sitter i Stockholm, det är en utmaning. Men framtidsutsikterna för att branschen ska frodas här är enormt goda, enligt Rikard.
– E-handeln jobbar vi intensivt med att få hit i allt större utsträckning. Läget med motorvägarna, hamnen och många företag gör att det är en optimal placering för e-handeln. Idag finns 124 registrerade e-handlare här och det kräver ständig kompetensförsörjning och utveckling för att få dessa att utvecklas just här. Men vi har en fantastisk fördel av läget.

Rikard bor i Ödåkra med sin familj och trivs bra en bit utanför centrum.
– Man blir väldigt medveten om vad staden har att erbjuda när man får besök, annars är jag dålig på att ta del av utbudet. Mitt synsätt på Helsingborg skiftar mycket beroende på vem som kommer på besök. Till exempel om vi får en barnfamilj på besök då är det Tropikariet eller Fredriksdal som gäller. Och sen har vi vänner som ser stan som ett bra läge att stanna till på i förbifarten. En oas på vägen, helt enkelt.

Och för e-handelsföretag ser Rikard en tydlig potential här, men han poängterar att det kräver hårt arbete för att få både företag och människor att trivas, det gör det överallt, men det ser han inte som ett bekymmer.
– Här i Helsingborg vågar företag tänka stort och det finns en känsla av öppenhet och framåtanda som passar mig och branschen, avslutar Rikard.

*En inkubator eller företagskuvös är en organisation med syfte att främja och underlätta nystartade företags väg mot tillväxt och lönsamhet. Inkubatorns främsta uppgift är att erbjuda kvalificerad affärsrådgivning eller affärscoachning, samt nätverk för att underlätta kontakterna med kunder, partners och investerare. Läs mer här: http://ecommercepark.se/inkubator

**Visionsfonden är till för dig som har stora och små idéer för att utveckla Helsingborg i riktning mot vision Helsingborg 2035. Helsingborgs stad vill bli ännu bättre på att hjälpa dig som vill göra saker för och i staden. Därför finns Visionsfonden. All information och ansökan hittar du på helsingborg.se/visionsfonden.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *