Helsingborg 2035 enligt Love

Här på helsingborg2035.se vill vi på olika sätt visa vad visionen Helsingborg 2035 är och kan vara. Vi vill ge exempel på vad den kan betyda, vad som ingår i den, hur vi arbetar mot den och hur den tolkas av såväl stadens verksamheter som engagerade helsingborgare. I det vill vi att många röster ska höras.

Under en vecka i november hade vi besök Love som gjorde praktik hos oss. Vi bad Love fundera på vad Helsingborg 2035 betydde för honom och skriva ner sina tankar. Så här skriver han: 

Porträtt av Love som skriver om sitt Helsingborg 2035

Vem är jag?

Jag heter Love och är 12 år gammal och jag har fått nöjet att skriva mina personliga tankar om Helsingborg. Jag går på Kunskapsskolan i Lund i årskurs 7. Jag har praktiserat på kommunen och har fått ta del av Helsingborg 2035. På fritiden gillar jag att läsa och skriva berättelser. Här är mina tankar om Helsingborg och stadens framtid.

Mitt Helsingborg 2035

Visionen Helsingborg 2035 är en mycket intressant vision enligt mig. Som ung tycker jag att staden ska locka oss och intressera oss. En stad med hållbar energi som är en förebild för andra kommuner och länder. Att prioritera ett grönt initiativ är något jag tror kan gynna staden på lång sikt. Jag vill gärna se mer cykelvägar och mindre bilar, en stad där cykla är enklare än att köra bil. Mer grönt i innerstaden för att ge en mjuk och inbjudande atmosfär, parker där man kan äta picknick, spela fotboll eller bara njuta i det gröna.

Lägga mer tid på en rättvis och jämlik skola är något som jag gärna vill se. Att lärare ska ha hbtq+ certifiering så de kan stötta sina elever. Jag är övertygad om att hbtq+ unga behöver mer stöd i skolan och detta stöd måste komma från utbildade lärare. Jag önskar också att unga med olika funktionsnedsättningar ska få det stöd de behöver för att få en bra utbildning. Skolan ska inkludera alla oavsett kön, ursprung, sexualitet eller religion. I min vision är skolan en trygg plats för alla elever där kunskap och gemenskap är i centrum.

I mitt Helsingborg bemöts hbtq+ personer med respekt och acceptans oavsett var de befinner sig. Att hbtq+ par ska kunna visa sin kärlek öppet utan att känna sig utsatta. Som hbtq-person vill en känna sig trygg i det sociala rummet. För att göra Helsingborg mer jämlikt för hbtq+ personer borde staden ha könsneutrala toaletter. Samhällets ögon för fler kön än man och kvinna öppnas vilket inkluderar transpersoner på en helt ny nivå. Jag skulle också vilja se permanenta mötesplatser för hbtq+ personer med workshops och aktiviteter.

En stad med möjligheter för olika fysiska aktiviteter. Fotbollsplaner och simhallar inom staden, tillgängliga för alla Helsingborgare. Lekplatser som är nyskapande och hållbara för hela staden. Kontorsbyggnader som är inbjudande och en arbetsmiljö som lockar arbetare. Öppna platser för allmänheten att skriva, läsa eller umgås med varandra.

En skapande stad är en stad full av olika sorters kultur.  Inte bara den klassiska konsten utan också de nya former av konst som kommer dyka upp över åren. En stad där nya konstnärer får ta plats och visa sina verk. Ett Helsingborg fullt av möjligheter. I min vision är Helsingborg en stad med kulturell mångfald.

I mitt dröm-Helsingborg finns inkludering, kreativitet och hållbarhet. En inspirerande stad som lockar alla åldrar. En levande stad full av saker att göra och uppleva, saker som får oss att må bra. Så vill jag att Helsingborg ska vara.

Love.

  • Elisabet Malmström

    Hej Love,
    Härligt att du ”lyfter fram” i din vision att människor för att trivas behöver en jämställd miljö där alla får plats. Att du konkret visar på vad du t ex behöver. För mig så framstår Helsingborg som en kulturell stad, främst med tanke på Dunkers kulturhus.
    Vi ses snart
    Bettan

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *