Hej då Jante! Här kommer Josef

Josef_liggandebild

Drömmen var att bli Superman. Inte den som flyger omkring i trikåer, nej utan en som bidrar till människors glädje. Med en obotlig optimism och tro på att alla kan lyckas har Josef Kiswani blivit just det. Superman, och verksamhetsansvarig, för den ideella organisationen Uppsök Helsingborg som hjälper långtidsarbetslösa ungdomar att få kontakter och arbete.

Inget behöver vara omöjligt

Josef Kiswani har ett särskilt driv. Redan som 15-åring startade han sitt första bolag så att klassen kunde tjäna pengar till klasskassan.

– Jag insåg tidigt att ungdomar är entreprenörer. De vill bli som Zlatan eller Ingvar Kamprad men stoppas av omgivningen som säger att det är omöjligt. Särskilt för dem som, liksom jag, har andra förutsättningar. Men jag hävdar att det inte är omöjligt!

Idag arbetar Josef som kontaktpersonen mellan långtisdsarbetslösa ungdomar, näringslivet och Arbetsförmedlingen vid Uppsök Helsingborg. Resan dit började med att Josefs morfar tog med honom till ett möte i Folkets hus när han var 16 år. På mötet fanns politiker, näringslivsrepresentanter och polisen. Ämnet: ungdomar och problem. Josef, som var den enda unga på mötet, reste sig upp och frågade varför det inte fanns några andra unga där. En som undrade detsamma var Jenny Lindén Urnes, representant på plats från Lindén-gruppen. Hon gick fram till Josef och sa att han skulle återkomma när han hade konkretiserat sina idéer.

– Jenny trodde på mig. Jag startade projektet ”Jag kan” ett event om entreprenörskap för att hjälpa ungdomar på Dalhem och Planteringen. Motståndet ”att inte kunna” drev mig och projektet. ”Jag kan” skapade ett event som nådde 1000 personer.

Att inte ge sig

Men plötsligt skulle Josef utsättas för en mycket svår prövning.

– Precis efter gymnasiet drabbades jag av cancer och fick lägga allt på hyllan. Jag behandlades i ett år, berättar Josef. Men jag har blivit starkare som människa av sjukdomen. Jag tänker: vad är det värsta som kan hända egentligen, lika bra att testa!

Direkt efter friskbeskedet startade kämpen Josef projektet ”En bättre värld”. Tillsammans med kompisar tillverkades armband som såldes på Väla. 25 000 kronor kunde skickas till det svältande Somalia.

Spindel sökes

Uppstart Helsingborg började i Malmö. På initiativ av Sigmas ägare Dan Olofsson och politikern Luciano Astudillo bildades Uppstart Malmö. Syftet var att hjälpa företag att växa för att sedan kunna anställa fler som personer som stod långt från arbetsmarknaden. Näringslivsprofiler i Helsingborg inspirerades och skapade Uppstart Helsingborg, en ideell stiftelse med syfte att minska utanförskap och segregation. Under dess tak finns Uppsök Helsingborg som kompetensmatchar arbetslösa med arbetsgivare. Vid start saknades ”bara” en direktkontakt mellan näringslivet och ungdomar. Var hittar man en person som har ett ben i vardera lägret?

– Det gläder mig at jag uppfattades som rätt person för detta ärorika uppdrag, säger Josef.

Uppstarts mål: 300 jobb på tre år

Tanken är att Uppsök Helsingborg ska växa och utöka målet på sikt. Det är Josefs uppdrag att hitta lämpliga ungdomar.

– Min privata Faccebook-profil når ut till 2500 medlemmar, jag rekryterar på Arbetsförmedlingen och är ibland ute i olika områden. Fördelningen mellan tjejer och killar är jämn.

Mitt eget mål är att engagera näringslivet i arbetslöshetsfrågan. Företagarna ska se till företagets behov, inte till ras eller hudfärg. Näringslivet måste inse att det är viktigt för företagens framtid.

Sikta på din dröm!

Det är många vilsna ungdomar som kommer till Josef.

– De klagar hos mig att det inte går att få jobb. Men man ska inte vara så försiktigt. Man måste pressa dem lite. När det är lite jobbigt kan de inte bara lägga av. Jag säger att de måste ta det här jobbet nu för att kunna få drömjobbet senare.

– Jag är 21 år. Jag vill visa att det går att klättra, nå uppåt och framåt. Man måste försöka. Om jag har lyckats utan att tycka synd om mig själv, så kan de. Mitt budskap är: ge inte upp.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *