Hans mål är att hjälpa människor – själv är han ensamkommande flykting

Mustafa var 17 år när han kom till Sverige. Idag drygt 4 år senare talar han svenska, jobbar inom hemtjänsten och som tolk.

Mustafa Hamdard, 21 år. Text och bild: Cecilia Lundgren

På fritiden föreläser han om sina erfarenheter för andra flyktingbarn som kommit hit.
– Mina berättelser hjälper de som kommer hit. De har ofta en felaktig bild av hur det är här. De tror att Sverige står redo för dem och att de inte ska behöva kämpa själva. Jag förklarar lite regler som finns här och berättar om kulturen här. Så att de ska få en bra bild av Sverige, säger Mustafa.

Han kommer själv från Afghanistan och har familjen kvar där.
– Jag kom hit ensam och visste inte hur jag skulle klara mig. Jag väntade ett år tills jag fick uppehållstillstånd. Jag försökte lära mig svenska online och bodde på ett flyktingboende för vuxna eftersom jag nästan fyllt 18 år.

Mustafa talar fem olika språk och hans föräldrar som båda är lärare har lärt honom betydelsen av att hjälpa andra människor och det har präglat honom som person. Idag arbetar han inom hemtjänsten och det verkar passa honom utmärkt.
– Jag har fått en bra nyhet från min chef som berättade att en vårdtagare sagt att de inte fick släppa mig, att jag var en bra kille. Så det kanske finns något där som jag kan utveckla, säger Mustafa ödmjukt. Jag vill ju gärna bli sjuksköterska eller socionom så småningom.

Mustafa är en otroligt ambitiös kille med enormt driv och fokus på vart han vill komma i livet. Efter att ha lärt sig svenska så läser han nu till undersköterska på gymnasial nivå, samtidigt som han arbetar vid sidan av.
– Med den livssituation jag har nu måste jag arbeta också, för att försörja min familj i Afghanistan. Ibland lämnar jag min lägenhet vid sex på morgonen och sen är jag inte hemma förrän klockan tolv på natten.

På sin fritid, den lilla tid han har, spelar han fotboll och skriver dikter. Att skriva har blivit en ventil för honom att bearbeta saknaden och längtad som han har efter sin familj. Han har snart boken om sitt liv klar och ska därefter översätta den till svenska.
– Första gången jag skrev en artikel i skolan här i Helsingborg gav de min artikel till tidningen och den publicerades, berättar Mustafa stolt.

Han har lyckats och gjort sitt liv meningsfullt både för sig själv och sina medmänniskor. Mustafa vet inte när han kommer att få möta sin familj igen. Han talar med dem i telefon ibland när det fungerar, men han har en dröm.
– Om jag får chansen vill jag hjälpa mitt folk att få gå i skolan. Många har bra idéer, men inte alltid kunskapen som behövs för att lyckas. Jag vill hjälpa dem att uppnå sina mål.

Utdrag från dikten ”Mitt vackra hemland Afghanistan” av Mustafa Hamard
Jag är så glad att vara här, även om jag är långt ifrån allt som jag hade….. Så jag kommer aldrig att glömma min fars råd. Jag kommer att satsa hårt på mina studier och få en bra framtid. Om jag studerar kan jag få ett bra liv, ett bra jobb och jag kan hjälpa min familj. Varje person har en förhoppning och jag hoppas att Afghanistan en dag blir ett land utan krig och problem. Då kan jag återvända dit och ta han dom, mitt land och mina föräldrar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *