Gå i mål, svåra mål och vikten av att ha en plan

Palle Lundberg 3

Äntligen! Med målet ”Studenten” i sikte har äldsta sönerna Johan och Filip jobbat hårt hela året och det har givit resultat. I fredags tog de sin efterlängtade examen tillsammans med hundratals andra unga människor i stan. En hel del party har de hunnit med och sista tiden har det firats var och varannan kväll tillsammans med klasskamraterna. Nu är de alla i mål och då börjar det nya spännande, men samtidigt osäkra livet som vuxen. Utmaningen blir att hitta nya mål som ger både motivation och drivkraft. Sönerna har planer för framtiden, men först sommarjobb och en härlig sommar i Helsingborg.

Mål skärper sinnena

Det är fascinerande att på så nära håll få känna betydelsen av mål. Hur dessa mål skärper uppmärksamheten, triggar uthållighet och ihärdighet och inte minst plockar fram de inre resurser man inte alltid trott att man hade. Det gäller sönerna och det gäller mig. Förmodligen gäller det de allra flesta i staden. Få saker har så stor betydelse, när det gäller mänskligt beteende, som utmanande och tydliga mål – och det märks.

 Smarta mål

Att vara motiverad är en nyckelingrediens, men det räcker inte för att nå målet. Motivation och lust kan gå såväl upp som ned. Har jag väl bestämt mig för ett mål måste jag också räkna ut hur jag ska ta mig dit. Tricket är att ha en plan. En smart plan med smarta mål: specifika, mätbara, accepterade, realistiska, tidsatta och ambitiösa – SMARTA. Annars hade inte fotbollslag behövt vare sig tränare, strategi eller talangfulla spelare – då hade det räckt att ställa upp elva spelare som mer än något annat ville vinna matchen.

Karta och kompass

I dagarna fattar kommunfullmäktige beslut om mål och ekonomi för 2017. Det är mycket viktigt. Fullmäktige anger riktning och ramar, vår gemensamma kompasskurs. Under hösten bryter nämnderna och verksamheterna ner de övergripande målen till egna mål och aktiviteter. Målet är att alla medarbetare ska veta vart vi ska och ha tydliga kartor att orientera efter. Det är vårt sätt att veta att vi är på rätt väg.

Ledare som har svårt att förmedla målen, får också svårt att få med sig gruppen. Varför ska vi följa henne eller honom om hon inte vet vart vi ska? Att vara ledare är en pedagogisk uppgift; att tydligt förklara och förmedla målet, bjuda in till diskussioner för att gemensamt förtydliga och förstå uppdraget och klara ut hur vi ska ta oss dit. Att tillsammans hålla koll på målet hjälper alla, såväl ledare som medarbetare, att hitta sina roller. Det gör också att vi kan hjälpa varandra, förutse varandras beteende och behov och dra åt samma håll. Oslagbart mänskligt beteende.

Uppföljning är nyckeln

Att sätta tydliga mål är alla överens om. Men om vi inte följer upp våra mål förlorar de betydelse. Det händer att jag möter motstånd mot att följa upp och rapportera hur det går. Uppföljning ställs mot tillit. Men det tror jag är feltänkt. Jag skulle säga att uppföljning ger tillit. De som verkligen ska lita på oss är våra invånare. I sin egen privata verksamhet kan alla få göra som de vill, men vi är ansvarsskyldiga både inför förtroendevalda och invånare. Våra förtroendevalda ska känna sig trygga med att vi levererar resultat och den verksamhet som vi som tjänstemannaorganisation åtagit oss att utföra. Och våra invånare ska känna sig trygga med att vi gör rätt saker på rätt sätt. Det är deras pengar och förtroende som vi arbetar med. Vi måste veta hur det går för att kunna korrigera kursen, förändra och förbättra.

Vi har tid

För att nå våra mål behöver vi avsätta tid, både för att göra en plan och följa den. Gör jag sådant som inte leder mot målen, kommer jag heller inte närmare. Jag har inte tid, säger vi som om tid är som pengar. Men vi har alla lika mycket tid till vårt förfogande. Frågan är vad vi gör med den. Detta är en av mina största utmaningar när jag prioriterar. Jag ska inte bara tänka på vad andra vill, utan på vad jag själv vill och hinner. Smarta mål hjälper mig. Vill jag lägga min tid på det här? Ligger det i linje med mina mål? Att lova bort mer tid än vad jag har är som att köpa varor på avbetalning och sedan inte kunna betala. Sätter vi smarta mål kring vår ekonomi kan vi undvika att dra på oss utgifter som vi inte klarar av. Är vi uppmärksamma på vår tid kan vi använda den på det sätt som ger oss resultat och det vi verkligen vill uppnå.

Vad vill du?

Ett av mina mål är att möta verksamheten där den pågår. För mig är det viktigt att få se med egna ögon vad våra medarbetare gör och hur vi kan utveckla verksamheten för att bli ännu bättre. Vi får aldrig glömma bort att det är i själva mötet med helsingborgarna som det betydelsefulla sker. Det är i alla dessa tusentals möten varje dag, på våra socialkontor, i våra klassrum, på biblioteken, som det avgörs hur bra vi är. Och jag vill att vi ska vara riktigt bra.

Snart är det dags för sommar och semester. Jag sätter mål också för semestern. Det hjälper mig att förverkliga sådant som jag verkligen vill. Ett mål är att ladda batterierna, för i höst gäller det att vara i toppform. Stora utmaningar väntar. Då vill jag att alla medarbetare i Helsingborgs stad ska ha tydliga mål för arbetet och en bra plan för hur vi ska använda vår arbetstid. Men vad vill du? Varför inte avsätta en stund och fundera igenom en sak som du skulle vilja uppnå i sommar? Gör en plan, involvera andra och kör. Och glöm inte att berätta hur det gick. Jag väntar med spänning.

En riktigt skön sommar önskar jag er alla.

//Palle Lundberg

PS. Lite då och då skriver jag krönikor om sådant som rör sig i huvudet på en stadsdirektör. Du kan också följa min vardag via min Instagram. Jag blir glad om du kommenterar, lämnar synpunkter eller framför egna idéer och tankar. Välkommen!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *