Från staplar och diagram till sketcher och sång

I takt med att fler och fler samhällsfunktioner digitaliseras, ökar vikten av tillgång till bra internet. Idag är bra internet synonymt med fiber, något som engagerar Anders Rönndahl och André Rehnström som jobbar på Öresundskraft. Och de använder gärna humor för att sprida fiberns evangelium.

Text och foto: Katia Boberg

Text och foto: Katia Boberg

Anders Rönndahl och André Rehnström har jobbat ihop i nästan tio år. I början var deras arbete mer inriktat på kundsupport, idag jobbar de som tekniska säljare för Öresundskraft Stadsnät. Och som sådana använder de alla metoder som står till buds för att väcka uppmärksamhet. När de berättar om fiberns fördelar gör de det gärna genom till exempel en sång, en tävling eller en rolig film. Som den här:

Du vet väl att du kan jobba hemifrån, hemifrån?

– Under de senaste åren har vi släppt loss lite mer. Det började med att vi använde humor i interna presentationer för våra medarbetare, och sen har vi börjat jobba mer och mer externt med det också, säger Anders Rönndahl.

De säger båda att de alltid varit lite teaterapor. André Rehnström har dessutom ett intresse för film och han är den som brukar klippa materialet.

– Om vi bjuder in 100 villaägare till informationsmöte så måste vi bjuda lite på oss själva. Förr använde vi mycket staplar och diagram och det är ju bra på sitt sätt, men idag behövs det att man är lite personlig och kreativ för att få uppmärksamhet, säger han.

Under Helsingborgs stads senaste medarbetardagar anordnade Anders och André tävlingen ”Vem vill bli fiberonär?”. De satte upp en studio och så fick kommunanställda svara på frågor om fiber. På årsstämmodagen, då bolagen informerar om sin verksamhet, framförde de låten ”Ge mig fiber nu”, en låt om hur utbyggnaden går till. I början funderade de på om de verkligen kunde gå så långt utanför ramarna. Men deras chef gav dem fria tyglar och sättet att kommunicera med humor växte fram naturligt.

– Det är viktigt att våga testa nytt, det är ju det som gör jobbet roligt. Vi tycker att det här är väldigt kul, annars hade det inte blivit bra, säger André Rehnström.

Hur hinner ni med att göra detta?

– Det går mycket snabbare än man tror. Vår senaste film tog en timme att filma och sen klippte jag den på lunchen.

En förutsättning för nytänkandet är att Anders Rönndahl och André Rehnström verkligen är engagerade i frågor som fritt wi-fi och god tillgång till internet för alla. Frågor som får allt mer tyngd, både i Helsingborg och runtom i världen.

– Fiber är lika viktigt som vatten och el. Redan idag har en tredjedel av svenska folket valt att endast titta på TV via nätet istället för traditionell TV. Alltmer digitaliseras, till exempel inom sjukvården. Internet är på väg att bli grunden för all vår kommunikation, säger André Rehnström.

Fiber är även en förutsättning för näringslivet, precis som järnvägar och annan infrastruktur. Idag måste till och med småföretagare skaffa fiber, eftersom nya digitala lösningar kräver det. André och Anders är så engagerade i frågan att de brukar säga att de är gifta med jobbet.
– Man blir lite arbetsskadad. När jag är ute och kör bil med min familj händer det att jag pekar på olika gator och berättar var de har fiber och inte. Jag har lärt mig väldigt många gatunamn också, säger Anders och skrattar.

När de är ute och träffar villaägare brukar de berätta om sina föräldrar.

– Våra föräldrar har redan fått fiber, men vi själva har komiskt nog ännu inte blivit anslutna. Jag brukar berätta om min pappa som är 90 år gammal, han tittar på HIF:s matcher i sin Ipad eftersom han har svårt att ta sig till arenan. Han är väldigt nöjd med sin fiber, säger André Rehnström.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *