Från långtidsarbetslös till expert på Helsingborg

För ett år sedan var Yazan Abofakher och Johanna Svensson långtidsarbetslösa. Idag står de på Knutpunkten och hjälper resenärer och turister. Projektanställningen har de fått via Uppsök Helsingborg, som kopplar ihop arbetslösa ungdomar med företag som behöver personal.

Som stationsvärd behöver kunna ta människor. Yazan Abofakher skulle gärna jobba med service i framtiden. Det är en fördel att kunna flera språk. Här guidar han en resenär på arabiska.
Bild: David Lundin

Johanna Svensson är född och uppvuxen i Helsingborg. De senaste fyra åren har hon haft korta anställningar till och från, men mest varit arbetslös.
– Det är riktigt jobbigt att vara arbetslös, man klättrar på väggarna och livsstilen blir ju inte den bästa, till slut ligger man bara hemma, säger hon.

Johanna Svensson har lärt sig ännu mer om sin hemstad sedan hon blev stationsvärd. Bild: David Lundin

Johanna Svensson har lärt sig ännu mer om sin hemstad sedan hon blev stationsvärd.
Bild: David Lundin

Yazan Abofakher var i en liknande sits. Han kom till Sverige 2011 och innan han kunde börja söka jobb var han tvungen att lära sig svenska. Men jobbsökandet gick trögt. Tills han fick kontakt med Uppsök Helsingborg via Arbetsförmedlingen.
– De ringde och frågade om jag ville ha en projektanställning som stationsvärd på ett år. Jag tackade ja såklart, det är ju jättekul, säger han.
Totalt är det fyra ungdomar som fått projektanställning som stationsvärdar. Initiativet kom från Peter Siroky, förvaltare på Wihlborgs som äger Knutpunkten. Han såg att det fanns stationsvärdar i till exempel Stockholm och ville prova konceptet i Helsingborg.
– Jag har själv barn i Yazans och Johannas ålder och jag förstår verkligen att det inte är roligt att vara arbetslös. Så vi tyckte att det var en väldigt bra lösning att anställa just långtidsarbetslösa ungdomar, säger han.

Initiativet till stationsvärdarna kom från Peter Siroky på Wihlborgs.
Bild: David Lundin

Vad gör stationsvärdarna?
– De ska bidra till att resenärer och besökare på Knutpunkten upplever god service, trivsel och ökad trygghet. Stationsvärden är en serviceinriktad, lugn, positiv och utåtriktad person med stor social kompetens, säger Peter Siroky.
Stationsvärdarna är anställda av Wihlborgs men har fått utbildning av Helsingborgs stad, Trafikverket och Skånetrafiken. Sju dagar i veckan är två värdar på plats i gula tröjor för att svara på frågor från turister och resenärer.
– I början var det nervöst, man tror att man kan det mesta om staden man bor i men det gör man inte! Nu är det mer avslappnat och jag trivs med arbetsuppgifterna, säger Johanna Svensson.
Yazan Abofakher håller med:
– I början kunde jag inte namnet på alla platser men nu har jag lärt mig. Det är den bästa känslan, när man kan hjälpa människor, säger han.

Jobbet som stationsvärd bjuder på mycket kontakt med människor och många roliga stunder för Yazan Abofakher och Johanna Svensson.
Bild: David Lundin

Peter Siroky hoppas att tjänsten kommer att fungera som en språngbräda ut i arbetslivet för ungdomarna.
– Det här gör att de får en bra erfarenhet på sitt CV, de lär sig att ta för sig och får skinn på näsan. Dessutom knyter de en massa kontakter. Jag är övertygad om att det här är ett positivt steg för dem, säger han.
Över 300 jobb på två årNär Uppsök Helsingborg och Tillväxt Helsingborg startade sin verksamhet för två år sedan satte de målet 300 jobb på tre år. Det målet uppnådde de nyss.
– Det här är integration på riktigt, säger verksamhetschefen Josef Kiswani.
Bakom Uppsök Helsingborg finns en ideell stiftelse som drivs av det lokala näringslivet i samarbete med Helsingborgs stad. Uppsök Helsingborg riktar in sig på att stödja långtidsarbetslösa ungdomar, i syfte att integrera människor i samhället via jobb. En annan del av stiftelsen är Tillväxt Helsingborg som jobbar med att utveckla tillväxtföretag för att skapa jobbtillfällen.
– Om det hålls en rekryteringsträff till sju tjänster kanske det kommer 20 personer. Vi tar hand om de övriga 13 arbetslösa och utgår ifrån vad de vill och försöker matcha dem med jobb som skapas bland annat genom Tillväxt Helsingborg, säger Josef Kiswani.

Stationsvärd Yazan Abofakher hjälper två resenärer att köpa tågbiljett till Köpenhamn.
Bild: David Lundin

Inom projektet som drivs i samarbete med Wihlborgs får fyra långtidsarbetslösa ungdomar jobb under ett år, för att ge dem meriter, referenser och bygga upp deras självförtroende.

– Vi tror att om man jobbar så pass länge som ett år så gör man vissa livsstilsförändringar som gör det svårt att gå tillbaka till arbetslöshet. Dessutom stärker man sitt CV betydligt med en sådan här erfarenhet, säger Josef Kiswani.
Du kan komma i kontakt med Uppsök Helsingborg genom att mejla Josef Kiswani.
Artikeln är publicerad av Helsingborgs stad. Du når oss via mejl här.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *