Från juriststudent i Marocko till barista i Helsingborg

IMG_6089Text och foto: Cecilia Lundgren

Amor Mesrassi, är 36 år född och uppväxt i Marocko där han läste juridik och skulle bli advokat. Men livet tog en vändning och drömmar fick liv. Han hamnade i Helsingborg.

Första gången han kom hit var i oktober 2007. Då för att hälsa på sin svenska sambos familj.

– Jag tyckte att Helsingborg var en ren och trevlig stad. Jag strosade runt på Sofiero och andra obligatoriska turistställen. Sen åkte vi tillbaka till Marocko och tog därefter det stora beslutet att flytta till Helsingborg. Jag lämnade allt då 2008, både familj, släkt och vänner, säger Amor.
Som nyinflyttad till Helsingborg, utan kunskap i svenska språket och utan vänner, utöver hans frus familj, blev det till att ta ett stort egenansvar för att komma in i svenska samhället.

– Man känner sig väldigt ensam när man kommer hit. Det är inte så öppet socialt klimat här. Jag började leta jobb och fick ett helgarbete som kock på hotell Marina Plaza redan första veckan i Sverige. Det var i april 2009. Jag kunde då klara mig med engelska.
Amor förstod tidigt vikten av att kunna konversera och skapa ett eget kontaktnät och för att lyckas insåg han att han var tvungen att lära sig svenska.

–   Jag anmälde mig på SFI augusti 2009. Oktober till februari pågick utbildningen och parallellt arbetade jag på kvällarna hos Wallmans Salonger som diskare. Jag slutade sent på natten och började skolan tidigt på morgonen.

Amor har arbetat på många ställen i Helsingborg. Det blev extratimmar på La Petite, hovmästarroll på Piazza DELI och Helsing och sen barista på K & Co och där bakom kaffemaskinerna inleddes drömmen om att satsa på något eget.
Amor Mesrassi
–  Min pappa sa till mig, du är duktig på att hjälpa andra med drömmar, gör något för dig själv nu och följ din dröm.
Han valde att helt sluta prata engelska och satsade enbart på svenska språket. Via sitt upparbetade kontaktnät fick han möjligheten att ta över verksamheten som låg på Drottninggatan 27 och här har han landat i sin dröm om något eget – Café Etoile.

– Språket var min räddning och ingång i det svenska samhället. Att jag lärde mig svenska snabbt öppnade upp fantastiska möjligheter.
Amor är verkligen en konversationsmästare och ser varje dag som en ny möjlighet att möta människor som kan ta honom framåt i livet. Han talar både svenska, arabiska, franska, engelska och berberska. Även lite tyska och spanska. Nu har det gått åtta år sen han tog sina första steg in i det svenska samhället.

– Jag är i ett helt annat land, med nya vänner och ny verksamhet. Jag vågade och jag valde att ha ett liv här. Jag kan inte vara på två håll, både i Marocko och i Sverige, man måste ha fokus för att lyckas. Det är viktigt att våga chansa och ibland blir det fel, men det gör inget. Alternativet är att inte göra något och då händer det garanterat ingenting alls.

När Amor kom till Helsingborg hade han drömmar med sig. En av drömmarna har förverkligats via Café Etoile och fler återstår att uppfylla, men några avslöjanden vill han inte göra…än.
–  Jag har alltid drömmar, dem kan jag inte leva utan, avslutar Amor.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *