Från hemmasittare till MBU-ambassadör

Vad är det som händer när man ringer 112? Hur snabbt sprider sig en brand? Och hur ska man agera när man träffar på polis och ambulanspersonal? Det vet 17-åriga Ellinor Håkansson. Och nu lär hon och hennes nya kompisar ut till andra.

På MBU-träffarna försöker ambassadören Ellinor Håkansson se till att alla har roligt och hänger med. Text och bild: Katia Boberg.

På MBU-träffarna försöker ambassadören Ellinor Håkansson se till att alla har roligt och hänger med. Text och bild: Katia Boberg.

Klockan är strax före sex en kväll i slutet av mars. Regnet duggar mot rutorna och termometern visar en bit under tio grader när ett tjugotal ungdomar, socialarbetare, brandmän, poliser och ambulanssjuksköterskor samlas på Brandorama i Helsingborg. En ny omgång ungdomar ska börja på kursen MBU – Människan Bakom Uniformen. Men hälften av ungdomarna som är här har redan gått en tio veckor lång kurs och blivit MBU-ambassadörer. De har på sig gråa luvtröjor med sina namn och bokstäverna MBU tryckta på framsidan.
– Jag har min tröja på mig ofta. Jag tycker om den, säger Ellinor Håkansson, som är en av ambassadörerna.
Hon hälsar på fritidsledaren Mikael Persson. Socialarbetaren Linda Hili får en kram.
– När jag började med MBU mådde jag inte så bra. Jag satt mest hemma och gjorde ingenting. Så jag tänkte att jag skulle prova något nytt och gick med i MBU. Och det är bland det bästa jag någonsin gjort, säger Ellinor Håkansson.
Under kursen får ungdomarna träffa brandmän, poliser och ambulanspersonal. De får lära sig om blåljusyrkena, vad de gör och varför. Dessutom får de öva på att släcka om till exempel någons kläder fattar eld. Modellen kommer från början från Göteborg, där det för några år sedan var stora problem med ungdomar som kastade sten på poliser och hindrade ambulanser från att komma fram.
– Jag var på en konferens där jag fick höra om MBU och jag tänkte direkt att wow, detta måste vi göra i Helsingborg, säger Linda Hili.
Projektet har nu pågått i ett par år och flera av ungdomarna som gått kursen är engagerade ambassadörer. De sprider information till sina klasskompisar, sätter upp affischer och hjälper till när nya MBU-grupper drar i gång.
– De jobbar helt ideellt och är fantastiskt drivna. Det är roligt att se eftersom grunden i MBU är ungdomsinflytande, säger Mikael Persson.
En del ungdomar har blivit timanställda på räddningstjänsten. Andra åker på sommarläger med sina MBU-grupper. Men alla har det gemensamt att de får en större förståelse och förtroende för blåljusyrkena.
– Om det är stök i till exempel Dalhem och vi åker på det så är det ofta någon som känner igen mig från MBU och säger åt sina kompisar att sluta bråka. Det finns en trygghet i att vi lär känna varandra, säger Patrik som jobbar som polis i Helsingborg.
Ellinor Håkansson håller med:
– Hat kommer av att man vet för lite. Om man får information så bygger det upp respekten för andra och konflikterna minskar. Jag tycker det är skitbra.

I pausen fikar alla tillsammans. Här sitter Florent Meholli, socialarbetaren Linda Hili, Anton Persson och Adelina Demiri.

Linda Hili vill gärna lyfta fram den sociala biten av MBU-träffarna.
– Ungdomarna får nya vänner, ett sammanhang, blir hörda och sedda. För många som går MBU är det ett stort steg att de lyckas genomföra något. Det gör att de växer som människor.
Många idéer kommer från ungdomarna själva. De har startat ett Snapchat-konto och är i full gång med att göra en film om sin verksamhet. Och snart drar MBU för nyanlända flyktingar i gång.
Ellinor Håkansson som går vård- och omsorgsprogrammet på Tycho Braheskolan kan absolut tänka sig att bli en människa i uniform i framtiden.
– Jag väljer mellan ambulanssjuksköterska och barnmorska. Det hade jag nog inte kommit på om det inte vore för MBU.

På Brandorama får kursdeltagarna se hur snabbt en brand kan starta. Brandmannen Viktor Sandström håller i kursen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *