Framtidens bilism är här

En man laddar en elbil

I utvecklingen mot mer balanserade och hållbara städer är trafikfrågor en självklar och central faktor. Att förändra eller åtminstone ifrågasätta vår relation till bilen i vardagen görs i många olika former. En av de vanligaste och mest utbredda strategierna är att satsa på elbilar, bilpooler, eller kombinationen av dem. Följande text är hämtad från  Vår Stad – en tidning om Helsingborgs stads årsbokslut som skickas ut årligen till alla hushåll i kommunen.

Bilpooltrenden är här för att stanna. År 2020 beräknas hela 12 miljoner människor världen över vara medlemmar i bilpooler. Bra för både människa och miljö. Och ännu mer miljövänligt blir det såklart när det handlar om elbilar.

Redan 2012 lanserades Helsingborgs elbilspool och samma år blev staden, av föreningen Gröna bilister, utsedd till landets bästa elbilskommun. Elbilspoolen har i dag sex elbilar, parkerade på tre strategiska platser i staden: Ångfärjans parkering nära Dunkers kulturhus, vid OJ på Carl Krooks gata och utanför Öresundskrafts kontor på Västra Sandgatan. Elbilarna vid Dunkers är särskilt unika eftersom de laddas av solceller och är helt självförsörjande på el.

Bakom satsningen står elbilspoolföretaget Move About och Öresundskraft. – Bilpooler spelar en stor roll i omställningen till ett hållbart transportsystem, menar Öresundskrafts VD Anders Östlund. De minskar behovet av parkeringsytor i städerna med upp till 80 procent. Dessutom är bilpoolerna demokratiska; du har tillgång till bil även om du inte har råd att äga en. Och just elbilen är perfekt i stadsmiljön, den är tyst och ger inga utsläpp.

Anders Cornelius har varit med i elbilspoolen sedan starten 2012. Han och hans fru har gjort det aktiva valet att inte själva ha bil. – Det talas ju mycket om den frihet bilen ger, men det går att vända på resonemanget och säga att det ligger en stor frihet också i att inte äga. Därför var det naturligt för oss att gå med i en bilpool. Att det blev just elbilspoolen har sin grund i miljömedvetenhet. – När du kör elbil märks det vilka konsekvenser din körstil får, eftersom du måste hushålla med laddningen. Du får anledning att fundera över dina beslut: ”Ska jag göra den här omkörningen? Ska jag välja motorvägen?” Allt har en konsekvens och det blir väldigt tydligt. Hur långt en laddning räcker beror på flera olika faktorer, som körstil, temperatur och trafik, men i runda slängar är det dags att ladda om efter ungefär 150 kilometer. Är man inte i närheten av en laddningsstation går det bra att ladda bilen i ett vanligt eluttag, men då tar det lite längre tid. Anders Cornelius tror att elbilar kommer att bli ännu vanligare i takt med att antalet laddningsställen ökar. Han har själv värvat ett antal nya medlemmar till elbilspoolen och de är alla mycket nöjda.

Så funkar det

Det enda som krävs för att gå med i elbilspoolen är körkort och att du registrerar dig som medlem via hemsidan. Sedan är det bara att boka bil via webben, hämta och köra! Du betalar en fast månadsavgift samt en summa för den tid du lånar en bil. Inga andra kostnader tillkommer, varken för försäkringar eller körda kilometrar. Eller för bränsle – bilen är laddad och klar när du hämtar den. Bra va? Registrera dig på: www.oresundskraft.se/elbilspool

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *