Flytta stolen efter solen

Kristina har en vilja att Helsingborg ska bli en tillgängligare stad och att stadens alla ytor verkligen används. Kristina Magnusson som är stadsbyggnadsdirektör i Helsingborg stad fick förra året en idé om att man skulle ställa ut ett antal bord och stolar i Stadsparken, det tog en vecka, sedan var de på plats.

Kristinamagnusson

”Allting började veckan innan midsommar förra året med att vi hade koncernledningsgruppmöte. Vi fick bland annat till uppgift att vi skulle ta fram ett projekt som gick snabbt att genomföra och som på det viset var ”okommunalt”. Jag hade tidigare pratat med mina kolleger om att vi skulle göra något i Stadsparken. Vi sitter precis intill och kan lätt se vilken populär mötesplats det är och hur många olika kulturer möts där. Så under övningen kom jag upp med idén att man snabbt skulle införskaffa lite stolar och bord och sätta ut så att folk kunde använda sig av dem och på det viset utveckla platsen ytterligare. När vi sedan redovisade vad vi hade kommit fram till så blev jag utmanad av den som ledde mötet. Jag hade tidigare under året fått ta emot mycket negativ kritik av media såsom huvudansvarig för torghandeln så jag var nog lite defensiv under presentationen. Moderatorn låg på och till slut tänkte jag: ”jag ska visa dig!”. Det här var på torsdagen och redan under mötets gång ringde jag till Hanna Candell som jobbade med en Levande stadskärna och sa ”nu kör vi.” Hon var med på det direkt och på måndagen körde vi till IKEA och köpte tio bord och 40 stolar för 10 000 kronor. Jag var väl medveten om Lagen om offentlig upphandling men det finns ofta ett utrymme för flexibilitet även när det kommer till lagar och förordningar och syftet var att snabbt kunna genomföra det i hast uppkomna projektet. Visst, man kan få lite skäll när folk inte riktigt hänger men i det stora hela är inte det hela världen, man måste våga. Jag kände även att jag hade koncernledningens stöd vilket stärkte mig ytterligare. Sedan använde vi ett par dagar till att montera ihop borden och stolarna samt märkte dem genom att skriva ”I love Stadsparken”.

Invigningen skedde på fredagen. Jag, Anna Jähnke som då var miljönämndens ordförande, stadsträdgårdsmästaren Martin Hadmyr och Hanna Candell skickade ut ett gemensamt pressmeddelande där vi bland annat skrev: ”I arbetet med att skapa en levande stadskärna är även okommersiella mötesplatser viktiga” och avslutade med: ”Välkommen att flytta stolen efter solen!”, som ju också blev projektets namn. Alla på förvaltningen hjälptes åt att bära ner borden och stolarna och så bjöd vi på kanelbullar och Pommac. Jag var nog lite rädd för hur det skulle gå och hur mycket som skulle vara kvar efter helgen. Mina farhågor kom på skam, när säsongen slutade i början av oktober och vi plockade in möblemanget så var allt kvar och det var bara tre stolar som vi behövde kassera. Genom Facebook och Instagram fick vi fortlöpande information om att stolarna och borden verkligen utnyttjades och även i vilka sammanhang. Folk använde dem till exempel när de spelade boule och hade kräftskivor och när det var Vallåkraträffen och alla de där fordonen kom körande genom staden så var alla stolarna uppställda på rad ut mot gatan, riktigt roligt. Vi har också kunnat se att de verkligen flyttades efter solen. Vad som är intressant är att årligen så gör Helsingborgs stad investeringar för 100 miljontals kronor, det är visserligen nödvändigt men många gånger uppmärksammas det knappt, medan det här projektet som kostade oss 10 000 kr har fått hur mycket uppmärksamhet som helst. Det vände tanken om att kommunen bara opererar i det stora. Det lilla uppskattas minst lika mycket. Vi kommer att utveckla projektet i år i samarbete med biblioteket och tillhandahålla uteplatser med el där man kan sitta och arbeta, det känns som om det verkligen kan komplettera vårt erbjudande till invånarna vad gäller stadsparken.”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *