”Inga fula ankungar”

Robert Lillhonga, "Inga fula ankungar".

Robert Lillhonga, ”Inga fula ankungar”.

När jag som ung tonåring såg Twin Peaks och Döda Poeters Sällskap, så hände något med mig. Jag blev övertygad om att livet har väldigt mycket mening. Framför allt lärde jag mig att inte fastna i ett enda tankesätt som en mall för hela livet.

I H.C. Andersens saga tycker ankorna att en av ankungarna är ful och hackar på den. Ända tills ungen växer upp och det visar sig att den inte alls är en liten anka, utan en stor, vacker vit svan. Lite så tror jag det är med Helsingborgs stadsdelar. Det finns potential.

Jag växte upp på Drottninghög och Fredriksdal och det hände att jag blev pikad för det. Men man ska inte låta andras fördomar bli ens egna sanningar. Jag var stolt över min stadsdel, för det var där jag bodde. Min uppväxt var bra och så småningom blev jag filmregissör. Jag tror att varje människa vill vara regissör över sitt eget liv och att varenda människa och varenda stadsdel kan utvecklas och nå upp till oanade höjder. Det handlar om att känna stolthet, gemenskap och delaktighet.

Framför allt handlar det om att våga ha ett öppet sinne. Man kan resa jorden runt men ändå vara inne sin egen bubbla. Samtidigt kan man göra otroliga resor här hemma i Helsingborg, bara genom att försöka se livet genom andra människors perspektiv. Det är extremt spännande. Det finns så många små städer i staden att upptäcka. Så många människor som man kanske inte alls förstår sig på. I början.

År 2035 är jag över 50 och en ny generation helsingborgare har vuxit upp. I mitt framtida Helsingborg finns det inga så kallade ”områden”. Det finns bara en gemensam stad. En stad som hör ihop, en stad som hjälps åt, en stad som vill och kan utvecklas. Inga fula ankungar. Men en massa fina svanar.

Min önskelista:

  1. Bygg en tunnel mellan Helsingborg och Helsingör så vi kan nå Köpenhamn på 45 minuter. Behåll gärna färjorna, men i mindre skala med mer fokus på upplevelsen.
  2. Totalrenovera Knutpunkten så att nyanlända får ett trevligare första intryck av stan.
  3. Försök på alla kreativa sätt som finns få Helsingborg att bli en trevligare stad på helgnätter efter kl 01:00.
  4. Satsa på en liten spetsutbildning av högsta internationella klass och placera den på Drottninghög eller Fredriksdal.
  5. På sikt ta bort allt stängsel runt Fredriksdalsparken. Förhoppningsvis skulle folk känna ännu mer att det är deras park och vandaliseringen skulle försvinna.

/Robert Lillhonga, regissör och igångsättare

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *