En dag med fokus på att tänka och göra nytt

Den 13 maj gick Helsingborgs stads chefsdag av stapeln, i år med fokus på att cheferna ska våga tänka och göra nytt för Helsingborgarna. Den röda tråden vävdes för dagen av lika delar mod och nytänkande.

Text Katia Boberg
Fotograf Peter Brinch

Varje år arrangerar staden en inspirationsdag för de olika verksamheternas chefer. Och varje år har dagen ett nytt fokus, allt för att utmana och entusiasmera organisationernas chefer. Helsingborg är staden för dig som vill något, och under chefsdagen fick deltagarna uppleva människor och verksamheter som jobbar i visionens anda. ”Att tänka nytt för Helsingborgarna” var dagens övergripande tema, med tydlig koppling till stadens vision Helsingborg 2035 och dess ledord skapande, pulserande, gemensam, global och balanserad.

160513-hbg-chef-002Klockan åtta öppnades dörrarna till stadsteatern och över 400 förvaltnings- och bolagschefer intog byggnaden. Köerna ringlade långa till kaffeautomaterna och många samtal uppstod mellan gamla, nya, nära och avlägsna kollegor. När föreställningen drog i gång trodde nog en del att det var självaste Måns Zelmerlöw som skulle hålla i taktpinnen. Hans låt ”Heroes” spelades upp och bakom ett skynke stod en person som såg ut att ha glömt byxorna hemma. Och mycket riktigt var det en byxlös man som dök upp när skynket försvann. Dock inte Måns utan en helt vanlig stadsanställd – Ola Paulsson från stadsbyggnadsförvaltningen.

160513-hbg-chef-024

Han drog ner många skratt och fick nog en och annan att tänka till när han förklarade att det här med att gå utan byxor också är ett sätt att utmana sig själv. Vidare tog han publiken med på en resa genom Helsingborg i både tid och rum, bland annat visades filmer från tiden då tåget gick rakt igenom staden och allt stannade upp flera gånger om dagen.160513-hbg-chef-032

Efter föreställningen fick cheferna hoppa in i åtta olika bussar som styrde mot åtta olika verksamheter. I varje buss fanns dessutom ett bussledarpar bestående av en chef och en helsingborgare, detta för att ge en bild av vilka utmaningar helsingborgarna själva ser i staden och hur vi kan tänka nytt tillsammans.

160513-hbg-chef-052

 Bland verksamheterna som fick besök fanns äldreboendet Kungshult som jobbar mycket med att de boende ska ges möjlighet att delta i olika aktiviteter, Högastensskolan som tagit in digitala verktyg i undervisningen och Kompetenscentrum där människor som haft svårt att få jobb kan arbetsträna. Bland helsingborgarna som guidade på bussarna fanns bland annat Amor Mesrassi som flyttade till Helsingborg från Marocko för kärlekens skull, och som nu driver ett framgångsrikt kafé i staden. En annan var egenföretagaren Daniel Glantz-Persson som driver projektet ”bulle med bulle-dagen”.

Efter verksamhetsbesöken styrde de åtta bussarna till Helsingborg Arena, där ett kamerateam mötte dem på röda mattan. Flera av deltagarna uttryckte då att besöken varit väldigt uppskattade och framförallt inspirerande. Många sa också att de haft givande samtal med kolleger som de inte träffar till vardags.

Lunchen serverades vid runda bord inne på Helsingborg Arena och på varje bord stod ljusskyltar med olika projekt i visionens anda som pågår inom staden, till exempel #pixlapiren och #jagvillhbg. #pixlapiren är ett projekt som ger helsingborgarna plats och möjlighet att starta upp egna verksamheter på Oslopiren, till exempel stadsodling och skateboard. #jagvillhbg lyfter fram människor som utmanat sig själva och gått från vilja till handling. Därefter intog en medarbetare på Stadsledningsförvaltningen, Kristin Magnusson, scenen och drog igång sin egen version av TV-programmet Skavlan, ”Kristins hörna”.

160513-hbg-chef-067Kristin berättade om sin väg genom olika verksamheter i Helsingborgs stad, hur hon bland annat sökt jobb på Helsingborgs hamn och haft en idé om att trycka budskap på alla de tusentals containrar som skickas härifrån. Numera jobbar Kristin med kommunikation och som assistent åt utvecklingsdirektör Renée Mohlkert.
Först ut som gäst var stadsdirektör Palle Lundberg som får frågor om sig själv och sitt arbete för Helsingborg. För att alla deltagare skulle få ta del av alla verksamhetsbesök visades en film med korta nerslag i alla de åtta verksamheter som bussarna åkte till.

En energihöjare i form av ”hela havet stormar” fick i gång deltagarna även fysiskt och vinnarna vid varje bord förärades en lunch med Kristin Magnusson för att diskutera förändringsarbete. ”Kristins hörna” avslutades med att Daniel Glantz Persson kom upp på scen och berättade om sina drivkrafter. Klockan 15 avslutade Palle Lundberg dagen med att uppmana deltagarna att våga ta kontakt med varandra och dra i gång samarbeten mellan olika verksamheter. Budskapet var solklart: våga tänka och göra nytt för Helsingborgarna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *